Artikelen

Pubertijd bij honden

We weten allemaal dat honden in de pubertijd soms een best lastig in de omgang kunnen zijn. Vervelend kunnen zijn en ik noem het vaak: bananen in de oren hebben.

Wil jij jouw puber beter begrijpen en weten wat je kunt doen om de pubertijd goed door te komen?Welke veranderingen maakt de hond mee lichamelijk, hormonaal en in het brein. Welke verklaringen kunnen we geven aan de gedragsveranderingen die je hond mee maakt? Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer begrip voor je puber, want dit is de moeilijkste tijd voor zowel de hond, maar ook voor het baasje.  Liefde, begrip en geduld zijn de belangrijkste begrippen.

Wat kun je beter niet doen en wat kun je beter wel doen?

Resource guarding

Iedere honden begeleider heeft er vast wel eens mee te maken gehad. Een hond die naar je gromt als hij een botje heeft en je in de buurt komt, Of een speeltje. Sommige honden tolereren geen andere honden in de buurt van hun kluifje of 2 honden die ineens ruzie hebben over een speeltje of bot. 

Op het hondenlosloopveldje hoor ik nog wel eens: “mijn hond is erg beschermend over mij, andere honden mogen niet tegen mij opspringen” Of de hond is jaloers want hij laat het niet toe dat andere honden in de buurt van baasje of andere honden uit het gezin komen.  Als hij op de bank ligt en ander honden of jijzelf mogen er niet bij dan wordt de hond ineens dominant genoemd. Herken je dit? Dan is jou hond niet jaloers, wakend, dominant of agressief. Wat hij aan het doen is, dat heet resource guarding. 


Voorwerpen in de bek pakken

De grootste 2 redenen waarom honden iets in hun bek pakken zijn:
1. Om zichzelf te kalmeren
2. Om de wereld te ontdekken

Sommige honden vinden het erg fijn om iets in hun bek te hebben tijdens opwinding of tijdens stress momenten. In ieder geval als de hond veel spanning in zijn of haar systeem heeft. Deze spanning, opwinding of stress kan door allerlei verschillende emoties komen. Dit kunnen positieve emoties zijn zoals blijdschap, maar ook negatieve emoties die bij onzekerheid en stress horen.

Puppy proof

Ja maar je hond moet het ook een keer leren, je kan niet je hele leven met hekjes in huis werken toch?

Deze reactie kreeg ik laatst op de manier hoe ik mijn huis puppy proof heb gemaakt. Onze (open) schoenenkast heeft namelijk een mooi hekje ervoor, de kamerplanten staan veilig achter een hekje en ook de boeken op de onderste plank van de boekenkast staan achter een hekje.

Lichaamstaal; wegkijken / kop afwenden / oogwit tonen.

Honden communiceren niet alleen met de gedragingen die ze laten zien. Maar ook met de lichaamshouding die ze aannemen. Ze gebruiken hun lichaam in het algemeen, maar kunnen ook sommige lichaamsdelen apart gebruiken als communicatie. Zelfs hun haren gebruiken ze om te communiceren.

Je hond leren lezen, daar zit wat oefening in. Sommige gedragingen zijn duidelijk. Andere zijn zo subtiel of snel dat ze heel moeilijk te zien zijn. Sommige gedragingen hebben ook een dubbele betekenis (gapen kan stress zijn, maar ook aantonen dat de hond moe is).

Wat is Slopen nu precies?

Slopen wordt door iedere hond gedaan. Slopen is ook wel iets stuk maken. Dit kan worden gedaan met de bek door ergens op de kauwen of knagen, maar ook met de poten door ergens tegenaan te springen, te krabben, te graven. Of met het lijf door iets om te gooien etc.

Honden kunnen dit per ongeluk doen, maar heel vaak gebeurt het ook zonder dat het een ongeluk was.

Voor ons mensen is dit een vervelend iets, soms kunnen er dure, waardevolle spullen kapot gaan, Of heb je net een nieuw speeltje gekocht, houd het speeltje het nog geen 10 minuten vol?

Wat kun je beter niet doen en wat kun je beter wel doen? Hoe los je het op?


Sociale wandelingen

Je kan sociale wandelingen voor alle soorten honden in zetten ( met uitzondering van de honden die heel heftig uitvallen, die kunnen in een later stadium in hun eigen traject wel meedoen aan deze wandelingen).  Voor pups kan je een therapeutische wandeling gebruiken om te socialiseren met andere honden, honden taal te leren en nette manieren te leren hoe je andere honden of mensen begroet. Voor volwassen honden is het een fijne manier om op een veilige manier sociaal contact te hebben met andere honden, honden blijven natuurlijk sociale dieren.

Maar voornamelijk wordt de sociale/therapeutische wandeling ingezet bij honden die spanning opbouwen bij het zien van andere honden.

Waarom is controle en voorspelbaarheid fijn voor jouw ( angstige) hond? 

Het advies Controle en voorspelbaarheid voor je hond wordt heel vaak gegeven. En dit is ook een heel waardevol advies. Maar waarom nu eigenlijk?

Laten we beginnen met de “controle”.

 Hiermee wordt niet bedoeld dat wij controle hebben over de hond. Natuurlijk is het hebben van controle over jouw hond wel enigszins handig voor de veiligheid van jullie beide. Maar in dit artikel wil ik het gaan hebben met jullie over de controle die jouw hond zelf heeft. Over de controle over zijn eigen lijf, zijn eigen belevenissen en gedragingen.

Waarom is routine en voorspelbaarheid zo fijn voor honden?

Het antwoord: Honden spreken geen Nederlands….. Huh? Lees meer…..


Spel gedrag: Self handicapping

Een van de onderdelen die je terug moet vinden in gezond, leuk en sociaal spel is: self handicapping. Self handicapping is het verlagen van je eigen niveau en gedrag ten opzichte van je tegenstander. Je kan het vergelijken met hoe volwassen mensen een kind laten winnen tijdens een spelletje.

Tijdens spel oefenen honden vaak gedragingen die ook ingezet worden door volwassen honden in andere situaties. Je kunt denken dat achter elkaar aan rennen en stoeien gedragingen zijn die in een andere situatie gebruikt worden tijdens jagen en vechten.

Fight & flight

Als een hond stress ervaart kan hij dit uiten in veel verschillende manieren.
Je kunt denken aan stresssignalen zoals gapen, hijgen, kwijlen, Tongelen etc. Maar er zijn ook verschillende strategieën en gedragingen die een hond kan inzetten als hij acute stress ervaart.

De 4 meest voorkomende zijn:
1. Fight (vechten)
2. Flight (vluchten)
3. Freeze (bevriezen, niet durfen bewegen)
4. Fiddle about (gekke 5 minuten)


Trigger stacking/Het figuurlijke stress emmertje/ de grens tussen je zelf en de buitenwereld.

” normaal gaat het altijd goed. En ineens vanuit het niets gaat het fout.” … Bekende uitspraak??

Stress is eigenlijk niks anders als een reactie op een emotie. Dit kunnen stress prikkels zijn vanuit positieve emoties (blijdschap en opwinding) , maar ook vanuit negatieve emoties(angst). Dit kan zich in het lijf van je hond opstapelen en als het allemaal te veel word kan je hond explosief reageren voor iets heel kleins.

Fiddle about, de gekke 5 minuten

Als een hond stress ervaart kan hij dit uiten in 4 verschillende manieren
1. Fight (vechten)
2.flight(vluchten)
3.freeze( bevriezen, niet durfen bewegen
4.fiddle about (gekke 5 minuten)
Al deze 4 gedragingen zijn coping mechanisme. Door deze gedragingen kan de hond dealen met de situatie en even de stress levels verlagen/verminderen


Lichaamstaal: Mondhoeken likken

Mondhoeken likken begint al bij hele jonge pups. Oorspronkelijk is dit gedrag bedoelt om ervoor te zorgen dat volwassen honden, voornamelijk de moederhond voedsel uitbraakt zodat de pup dit kan opeten.
Dit gedrag is uiteindelijk geritualiseerd.

Het mondhoeken likken word op latere leeftijd op 2 verschillende manieren gebruikt:
1. verzoeningsgedrag
2. begroetingsritueel ( tussen 2 honden die elkaar heel goed kennen)

Lichaamsbesef

Lichaamsbesef is leren en weten hoe je lichaam in elkaar zit. En waar op welk moment welk lichaamsdeel zich bevind.
Lichaamsbesef is iets wat alle pups moeten leren, dit leren ze in de loop der tijd door ervaringen. En gebeurt letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Hoe beter je hond zich bewust is van zijn lichaam hoe beter ook zijn motoriek word.

Lichaamstaal: Curven, met een bochtje lopen

Kijk eens…. Zie jij wat Nora hier doet?
En nu?
Kijk nog een keer… Zie je het nu?

Zo subtiel is honden taal. Soms zo subtiel dat je er makkelijk overeen kijkt en dat signalen kunt missen.
Als begeleider moet je dus een goed oog voor deze signalen ontwikkelen. En natuurlijk ook weten wat het betekend.


Check up.

Heb jij jou hond wel eens laten controleren door een Fysiotherapeut of osteopaat?
Wist je dat er heel veel honden met pijn rondlopen, zonder dat de begeleider dit merkt? Pijn is ook heel erg vaak een grote rol in gedragsveranderingen en problemen. Soms is er toch iets mis en laat de hond dit niet of nauwelijks merken. Hoe dan?

Communiceren met geur

Honden communiceren voor een groot gedeelte ook met geur. Deze geur kan van alles zijn maar komt voornamelijk vanuit de urine van een hond. Ook kan een hond communiceren met geur door de voetzolen. En zelfs via kwispelen verspreid de hond geur.
Welke manieren van communiceren met geur bestaan er allemaal en wat kan het betekenen?


Hondentaal is vaak erg snel en erg subtiel.

Wij als mensen kunnen hierdoor snel een hele hoop signalen missen.
Neem nu dit filmpje van Nora.

❕Ze geeft ongeveer 5 signalen binnen enkele seconden. ❕

Bekijk het filmpje maar eens. Heb jij ze allemaal gezien de eerste keer?

Lichaamstaal: Gapen
Heel veel signalen in hondentaal hebben een dubbele functie. Ze betekenen bijvoorbeeld in een andere context totaal wat anders.

In dit artikel wil ik mij volledig beperken tot het signaal gapen.

Gapen doet een hond als hij of zij moe is. Dit doen wij mensen ook. We zijn moe of vermoeid en gapen.
Maar in een andere context is gapen een manier om zichzelf te kalmeren en een conflict te vermijden. Een kalmerend signaal.


Geuren likken, waarom likt mijn hond urine?

De hond heeft eigenlijk 2 reukorganen; het normale reukorgaan en het orgaan van Jacobsen( vomeronasaal orgaan). Het orgaan van Jacobsen bevind zich in de bek van de hond, achter de bovenhoektanden in het gehemelte. Dit orgaan kun je vergelijken met een kruising tussen een reuk en smaak orgaan.

Je kunt de manier van ruiken die de hond doet met het orgaan van Jacobsen vergelijken met proeven/smaak. De geurmoleculen worden opgenomen. Dit kan door onder andere de tong ( likken). Maar het kan ook door lucht happen. Deze lucht word dan langs het orgaan van Jacobsen geleidt en hierdoor “proeft “de hond als ware de geur.

Rijgedrag verklaard

Ik hoor veel mensen zeggen: mijn pup vertoont nu al rij gedrag, hij is erg oversekst of dominant.
Berijden is inderdaad een gedraging die hoort bij het gedrags-systeem voortplanten maar het hoort ook thuis bij STRESS.
Als je hond stress ervaart (positieve stress is ook stress. Bijvoorbeeld bij wild spel), komen er allemaal hormonen vrij, zoals bijvoorbeeld adrenaline, noradrenaline, cortisol maar ook testosteron.
Alle stofjes komen vrij bij zowel reuen als teven. Ook testosteron komt vrij bij teven, alleen in wat mindere mate.
Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon en je raad het natuurlijk al, een geslachtshormoon wat vrij komt kan wat gedragingen veroorzaken.

Kalmerende signalen vs. stress signalen. Wat is het verschil?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: Veel kalmerende signalen kunnen ook stresssignalen zijn. Denk aan gapen, wegkijken, knipperen, tongelen of uitschudden.

Kalmerende signalen kunnen betekenen dat er bepaalde mate van spanning aanwezig is, maar dit is afhankelijk van de context en de herhaling en combinatie van signalen die de hond laat zien. Kalmerende signalen staan vaak in relatie tot of zijn in context met iets anders als stresssignalen en hierbij kun je nog spreken van een vorm van communicatie tussen de hond en de prikkel. Wanneer is een signaal nou bedoelt als een stress signaal, en waneer mag je spreken van een kalmerend signaal?


Waarom werken sommige methodes sneller als andere, maar moet je er ver weg blijven?

‘ja maar die andere trainers hebben wel met een dag of soms een week al gelijk resultaat, jouw methodes duren soms maanden` Waarom dan?

Trainers die snel resultaat beloven werken vaak met methodes die schade kunnen brengen aan het fysieke of mentale toestand van je hond. Heel vaak zie je snel resultaat, dat is wat mensen graag willen. Maar ze weten vaak niet wat het met de hond doet.

Alle methodes die snel werken zijn vaak symptoombestrijders.
Maar heb je niet liever dat je hond stopt met uitvallen op straat omdat hij niet meer bang is, of omdat hij de consequentie van een ruk aan de lijn en boze eigenaar wil ontlopen?
That’s the question. Lees hier wat je dan wel kunt doen en een aantal voorbeelden

 

foto’s: Poosje fotografie