Lichaamstaal: Gapen

Heel veel signalen in hondentaal hebben een dubbele functie. Ze betekenen bijvoorbeeld in een andere context totaal wat anders.

In dit artikel wil ik mij volledig beperken tot het signaal gapen.

Gapen doet een hond als hij of zij moe is. Dit doen wij mensen ook. We zijn moe of vermoeid en gapen.
Maar in een andere context is gapen een manier om zichzelf te kalmeren en een conflict te vermijden. Een kalmerend signaal.

Wist je dat gapen het eerste kalmerende signaal is die door honden geuit word. Nog voordat pups hun ogen en oren openen kunnen ze al gapen op momenten die spannend zijn.
Bijvoorbeeld als ze opgepakt worden en de grond onder hun voeten verdwijnt. Dit kan beangstigend zijn en pups gaan hierdoor gapen.

Een hond communiceert al gapend:
-stop ik wil geen ruzie
-je bent te opdringerig en bedreigend voor mij
-wat je nu doet vind ik niet prettig.
-of natuurlijk in een andere context: ik ben moe.

Gapen is een manier om aan te geven dat je geen kwaad in je zin hebt.
Tegelijkertijd is gapen een manier om de aanwezige spanning in eigen lijf te kalmeren. Een uitlaatklep. Netzoals uitschudden en rekken.

In deze link zien we een filmpje van pups die het signaal gapen laten zien:

De manier van vastpakken is natuurlijk niet prettig. En zijn voetjes worden niet ondersteund.

Hieronder 3 filmpjes in verschillende contexten

In het eerste gedeelte zien we Ceo die gaapt omdat hij spanning ervaart. Dit kan komen door opbouwende spanning omdat hij mij uitdaagt tot spel (even die uitlaatklep)

Of omdat ik alweer met mijn camera in zijn neus zit ??

In het tweede gedeelte zien we Nora gapen, in deze context liggen ze heerlijk tegen elkaar aan. Hier gaapt Nora omdat ze moe is.

En als laatste een Nora die gaapt als kalmerend signaal. Ze wist even niet wat er van haar verwacht werd in deze situatie. Ik reageerde met voertjes zoeken.