Check up

Check up.

Heb jij jou hond wel eens laten controleren door een Fysiotherapeut of osteopaat?

Wist je dat er heel veel honden met pijn rondlopen, zonder dat de begeleider dit merkt? Pijn is ook heel erg vaak een grote rol in gedragsveranderingen en problemen. Soms is er toch iets mis en laat de hond dit niet of nauwelijks merken.  Hoe dan?

Als voorbeeld een hond die pijn ervaart aan beide voorpoten loopt niet gelijk mank, welke poot moet je immers gaan ontzien als ze allebei pijn doen?  Of soms genieten honden gewoon nog te veel van de wandelingen en de leuke uitjes, dan nemen ze de pijn maar voor lief en zie deze honden vaak toch nog lekker rennen, spelen en ravotten.  Of een hond die vaak erg hoog springt of altijd trekkend aan de lijn loopt door rugpijn. In eerste instantie zou je niet denken dat deze hond last van rugpijn kan hebben.  Maar misschien voelt hij de pijn niet als hij trekt of springt omdat dan een bepaalde druk van zijn rug anders is?

Het kan absoluut geen kwaad om eens preventief langs te gaan voor een controle.

Ceo is vorige maand ook op puppy ( oke inmiddels al puber) controle geweest. Hij was toen 9 maanden oud en ik vond dat een mooi moment om even te controleren of al zijn botjes goed gegroeid zijn.  Hij is rond deze leeftijd namelijk ook klaar met het grootste gedeelte van het groeien. Wist je dat een hond pas volledig volgroeit is tussen de 12 en de 24 maanden. Het skelet is pas klaar met groeien als ook alle groeischijven gesloten zijn. De groeischijven van de bekken zijn bij grote rassen pas na 24 maanden echt gesloten.

Het viel mij ook op dat Ceo vaak in telgang loopt. Deze manier van lopen is niet de normaalste gang van zaken maar kan meerdere oorzaken hebben. Sommige rassen lopen vaker in telgang. En voor sommige honden is deze manier van lopen gewoon fijner. Omdat Ceo van die lange poten heeft kan ik mij indenken dat de telgang op sommige momenten lekkerder loopt. Zeker als Ceo tijdens het uitlaten mijn tempo meeloopt.

Bij de controle door de fysiotherapeut  bleek dat Ceo pijn ervaart aan zijn heupen en lage rug gedeelte. Dit was mij zelf nooit opgevallen.  Dit was niet altijd zo, maar enkel bij bepaalde bewegingen.  Hier schrok ik natuurlijk wel van. Een jonge hond van 9 maanden die al pijn heeft aan zijn heupen en lage rug? Om erachter te komen wat er mis was toch röntgenfoto’s laten maken.

Zijn heupen zijn gelukkig helemaal goed gekeurd (feest). Wat was er dan wel mis? In de lage rug heeft Ceo een vernauwde tussenwervelschijfruimte.  Dit doet hem dus bij bepaalde bewegingen zeer omdat het bot dan tegen bot komt.

Waarom deel ik dit nu met jullie?

Als ik niet preventief voor controle was geweest had ik dit zelf nooit geweten. Of waren we hier misschien pas heel laat achter gekomen.  Nu weet ik wat allemaal verstandig is om met Ceo te ondernemen en wat allemaal niet. Een hond met dit probleem is bijvoorbeeld niet geschikt voor sommige hondensporten of andere activiteiten. Hierdoor kan ik Ceo dus pijn en ongemak besparen.

Voor nu krijgt Ceo oefeningen voor spieropbouw bij zijn billen. Zodat de botten wat ondersteund worden door spieren. En dat vind hij gelukkig heel erg leuk.

Ik vind het niet alleen belangrijk om je groeiende hond te controleren. Maar ook je oudere hond mag wel eens een check up ontvangen.  Wist je dat veel gedragsproblemen te maken hebben met pijn? Heel veel honden hebben bij een bepaalde gedragsverandering last van lichamelijk ongemak. Soms is het zo subtiel dat je het als begeleider niet ziet. En soms geven honden wel duidelijk iets aan.

Nog een voorbeeld met Nora.

Nora plast altijd met haar rechterpoot omhoog. Sommige teven plassen nu eenmaal met een poot omhoog, niks geks toch? Maar waarom altijd de rechterpoot, nooit tilt ze haar linkerpoot? Je raad het al, Nora heeft ook een controle gekregen. Zeker omdat Nora al agressie problemen heeft wilde ik pijn uitsluiten.  En wat blijkt? Waarschijnlijk heeft Nora in het verleden een blessure gehad waardoor ze nu uit gewoonte altijd met rechts omhoog plast.  Voor mij als 2de baasje niks meer aan te doen. Maar gelukkig hebben we pijn uitgesloten.

Wist je dat zelfs de haargroei op een bepaalde plek kan laten zien dat daar een blokkade zit?

Neem het dus altijd serieus als je hond kleine veranderingen laat zien. En af en toe een checkup kan je soms  al veel mee voorkomen.