Communiceren met geur

Communiceren met geur.
Honden communiceren voor een groot gedeelte ook met geur. Deze geur kan van alles zijn maar komt voornamelijk vanuit de urine van een hond.
In de urine bevinden zich onder andere feromonen. Feromonen vertellen van alles over de hond. Het vertelt onder andere hoe deze hond zich voelt. Voelt de hond zich angstig of onveilig? Maar bijvoorbeeld ook of de hond op dat moment loops is.
Ook kunnen honden via hun geur laten weten wie ze zijn en hoe ze zich voelen.
Sommige emoties gaan gepaard met veranderingen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een versnelde hartslag, zweten, hijgen en er komen ook neurotransmitters en hormonen vrij. Honden kunnen dit bij elkaar ruiken.
Ook geeft de geur van een hond informatie over de identiteit, het geslacht, de leeftijd, en of het dier gezond is.. Bijzonder toch?
Niet alleen de geur is belangrijk tijdens de communicatie. Ook de plek word zorgvuldig gekozen.
Wist je bijvoorbeeld dat een hond bij een heel interessant bericht vaak zo hoog mogelijk probeert te markeren.
Zodra een hond ergens heeft geplast duurt het niet lang voordat een andere hond hier ook even gaat plassen. Ze hebben de informatie opgenomen en geven met hun markeer plasje een antwoord terug. Eigenlijk vertelt de hond: ik was hier ook.
Op deze manier kunnen honden, de andere honden in de buurt leren kennen en krijgen ze dus informatie over hun omgeving.
Voor honden die wat minder zelfverzekerd zijn, kan het vergaren van deze informatie erg helpen om de omgeving te leren kennen.
Zowel reuen als teven kunnen evenveel markeren. Sommige teven tillen hierbij ook hun poot op om het berichtje ergens op achter te laten
.
De feromonen worden niet alleen uitgescheiden via de urine maar ook via klier vocht.
Dit vocht word o.a. afgescheiden via de oren, de voetzooltjes, de anaalklieren en bij de genitaliën.
Wist je bijvoorbeeld dat een hond door te kwispelen als een waaier de geur die bij de anaalklieren en genitaliën vrij komt verspreid. En honden die hun staart tussen de benen houden deze geur gedeeltelijk tegenhouden van verspreiding.
Ook zien we regelmatig een hond met zijn achterpoten schrapen op een plekje waar even gesnuffeld heeft. Meestal gaat het in combinatie met het plassen of poepen.
Door met de poten zo over de grond te schrapen komt de geur uit de klieren vrij dit in de voetzooltjes zitten. Het is dus een extra manier om een boodschap achter te laten.
Likken.
Soms wil een hond de geur nog beter tot zich opnemen. Hij kan dan kiezen om aan deze plek te likken. Hij ‘proeft’ dan als het ware de lucht.
Geur op deze manier opnemen kan de hond door een extra orgaan. Het vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson). Geur wat via de bek binnenkomt ipv de neus word daar gedetecteerd. Het orgaan van Jacobson bevindt zich achter de bovenhoektanden in de neusbodem. Dit is dus weer een extra manier om informatie uit het geurtje te halen.
Geuren zijn overal. Een bepaalde geur kan in de lucht hangen, maar ook in de grond zitten.
Soms kan een hond er ook voor kiezen om ergens kort te graven, zo komt de grond los en en de geuren die erin verstopt zaten komen vrij.
Op het filmpje zien we Nora een spoor volgen van een bepaalde geur. Eenmaal bij de bron kiest Nora ervoor om even de geur op te graven, en vervolgens haar antwoord achter te laten in de vorm van een plasje en de geur uit haar voetzooltjes.
Nora heeft gesproken?
? Delen? Ja, graag !! Delen kan via de deel knop onderaan het artikel.
?Het kopiëren van deze tekst of mijn beeldmateriaal zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan.