Help mijn hond Sloopt!

Wat is Slopen nu precies?

Slopen wordt door iedere hond gedaan. Slopen is ook wel iets stuk maken. Dit kan worden gedaan met de bek door ergens op de kauwen of knagen, maar ook met de poten door ergens tegenaan te springen, te krabben, te graven. Of met het lijf door iets om te gooien etc.

Honden kunnen dit per ongeluk doen, maar heel vaak gebeurt het ook zonder dat het een ongeluk was.

Voor ons mensen is dit een vervelend iets, soms kunnen er dure, waardevolle spullen kapot gaan, Of heb je net een nieuw speeltje gekocht, houd het speeltje het nog geen 10 minuten vol?

De meest voorkomende situaties met sloopgedrag zijn:

  • Kauwen op meubels, zowel stoffen meubels als houten meubels.

  • Stuk maken van speeltjes, knuffels, maar ook schoenen of sloffen

  • Herken je dat de afstandsbediening regelmatig wat kauw deukjes heeft?

  • Planten die uit hun plantenpot worden gegraven

  • Riemen of tuigjes, ook als deze op dat moment gedragen worden

  • Het mooie dikke hondenkussen met donzen vulling

Herkenbaar?

Waarom doen honden dit?

Als we naar het “wezen” hond kijken dan is er altijd wel een logische reden. Honden hebben geen handen, ze ontdekken de wereld met mond bek en poten. Ze zullen dan ook regelmatig dingen in hun mond stoppen als ze het interessant vinden.

 Naast dat dingen in hun bek stoppen iets natuurlijks is voor honden, heeft het ook regelmatig een kalmerend effect.  

Sommige honden vinden het erg fijn om iets in hun bek te hebben tijdens opwinding of tijdens stressmomenten. In ieder geval als de hond veel spanning in zijn of haar systeem heeft. Deze spanning, opwinding of stress kan door allerlei verschillende emoties komen. Dit kunnen positieve emoties zijn zoals blijdschap, maar ook negatieve emoties die bij onzekerheid en stress horen.

Door de opwinding weten sommige honden gewoon even niet meer wat ze met zichzelf of de situatie aan moeten. Ze willen hierdoor graag in dingen gaan happen, of spullen en voorwerpen in hun bek nemen (Ceo neemt graag mijn arm of mouw in zijn bek als zijn emoties te hoog oplopen). Maar andere spullen of voorwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: de riem tijdens de wandeling, een knuffel, slof, een krantje. Het kan van alles zijn.

Iets willen vasthouden in de bek kun je vergelijken met een speen voor een baby. Een baby heeft een zuigbehoefte die wij helpen voldoen door de baby een speen aan te bieden. We bieden hiermee troost en het heeft een kalmerend en stress verlagend effect.

Voor honden heeft het precies hetzelfde effect. Geef je hond eens een knuffel om vast te houden. Met iets in zijn bek voelt de hond letterlijk waar zijn neus en mond precies zitten. Hij voelt hierdoor dus letterlijk waar zijn grenzen zijn en waar zijn lichaam ophoud. Dit geeft veel honden een gevoel van zekerheid. En dit zorgt voor het gevoel van veiligheid en opluchting. Kortom de hond vind het fijn. De meeste honden zullen gelijk wat kalmeren.

Je kan je bedenken dat er soms hierdoor wel dingen kapot kunnen gaan.  Naast alleen vasthouden kunnen sommige honden ook driftig ergens op gaan kauwen als ze opgewonden of gestrest zijn.  Als het dan per ongeluk die riem is, die na 2 x kauwen stuk is. Of het een schoen of afstandsbediening is, dat vinden wij mensen vaak iets minder kalmerend.

Nu we weten dat ergens op kauwen of iets in de bek dragen een kalmerend effect heeft, is het niet zo gek dat veel trainers adviseren jouw hond veel te laten kauwen. Het ontspant, zorgt voor een lees stress emmertje en heeft veel voordelen.

Nu weten we ook dat waarschijnlijk honden die iets gesloopt hebben met hun tanden dat wellicht gedaan hebben omdat ze opgewonden, angstig, gefrustreerd of gestresst waren. 

Om maar weer wat voorbeelden te noemen:

  • kussen gesloopt toen de hond alleen thuis was,  is deze hond gefrustreerd geweest omdat hij alleen was? Heeft kauwen hem daarmee geholpen? Of is de hond angstig geweest omdat hij nog niet geleerd heeft alleen te zijn? Was het kauwen op de bank en kussens dan wellicht wat kalmerend voor de hond?  Soms zijn deurposten gesloopt of aangeknaagd. Dat is meestal de deur waardoor jij naar buiten ging. De hond wilde graag achter je aan.

  • Of de “mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten” Iets van papier is leuk om te verscheuren, natuurlijk gedrag. heb jij het niet opgeruimd, dan doet de hond dat :p

Wist je trouwens dat de meeste dingen die gesloopt worden als een hond alleen thuis is, spullen zijn met het meeste geur van de eigenaar eraan? Denk aan de afstandsbediening die we vaak in onze handen hebben, schoenen en sloffen van ons. De kussentjes van de bank waar we elke dag op zitten. 

Meestal als een hond zich onprettig voelt als hij alleen thuis is, gaat hij opzoek naar iets om met de situatie om te gaan –  een copingsmechanisme- Ergens op kauwen helpt kalmeren, en als dat ook nog eens iets is waar de geur van het baasje op zit dan helpt dat extra wat veiliger te voelen.

De grootste “sloop” periode is toch wel de puppytijd. Pups moeten alles nog ontdekken, de hele wereld is nieuw voor ze, niks is te eng om niet even te onderzoeken. Dit is de tijd waarin pups op alles en nog wat hun tanden zetten, om zullen gooien met spelen of hun scherpe puppy nagels maken wat krasjes op wat vroeger nog gladde oppervlakte waren :p

Er zullen genoeg mensen zijn die herkennen dat in de puppy periode ze regelmatig iets uit de bek van hun pup moesten halen, veel plinten en stoelpoten overleven deze periode ook vaak niet.  Dat komt niet alleen door de ontdekkingsfases die pups doorgaan. Maar ook door een vergrote bijt behoefte in de periode dat pups hun tanden wisselen.

Een pup gaat vaak zijn tanden wisselen als hij ongeveer 3 maanden oud is, dit kan enkele weken duren. In die periode doen hun tanden zeer en geeft ergens op kauwen verlichting.

Heb jij ook een hond die altijd gelijk zijn speeltjes of knuffels sloopt? Zit daar een piepertje in? Dat piepertje triggert een jachtinstinct. De prooi moet dood. de knuffel wordt verscheurt etc.

Naast bovenstaande redenen, is er natuurlijk ook sloopgedrag omdat het iets is wat honden graag vanuit nature doen.  Even lekker scheuren, trekken en kauwen. Het is natuurlijk hondengedrag en ik vind dan ook dat je dit niet mag afstraffen.

Vaak gegeven foute adviezen

Soms denken mensen dat honden het met een andere reden doen, zoals wraak, of dominantie. Gelukkig weten we dat dit niet zo is. Maar bij deze gedachtegang hoort helaas ook een aantal vaak gegeven foute adviezen.

De meest gegeven advies tegen slopen is het opsluiten in een bench. voor zowel pups als volwassen honden.

Honden die wel eens slopen als ze alleen thuis zijn, zitten vaak in een bench als ze alleen thuis zijn. Of pups die veel kauwen aan meubels in hun tanden wisselen periode zitten dan wat vaker in de bench.

Het advies werkt natuurlijk wel, in de bench kan een hond niks slopen behalve zijn eigen kussen. Ik kom ook wel eens verhalen tegen van mensen die dan de hond maar zonder kleedjes in de bench doen.

Is dit een goede oplossing? Voor de hond niet. Buiten het feit dat de bench natuurlijk zelf al een naar voorwerp om te gebruiken is, adresseert het niet de oorzaak van het slopen.

Sloopt jouw hond uit verveling? Dan is hij nog steeds verveelt in de bench.

Sloopt jouw hond omdat hij een kauwbehoefte heeft? Dan zal hij wel iets anders vinden om op te kauwen, dat worden dan vaak poten, staart of de tralies van de bench ( Niet heel goed voor de tanden)

En de honden die slopen uit angst als ze alleen thuis zijn? Die ontwikkelen vaak ander gedrag in de bench, zoals onzindelijk, blaffen of huilen.

In mijn ogen heel oneerlijk naar de hond toe.

Wat ook wel eens als advies gegeven wordt om het kauwen op tafelpoten, deurposten etc te voorkomen is sambal of tabasco. naast dat wij mensen het ook niet prettig vinden als wij een lepel sambal eten, vinden honden dat ook niet. Honden kunnen er ook allergisch voor zijn. En in hoge doseringen is het heel schadelijk voor je hond. Niet doen dus!

Wat kun je wel doen?

Net Als we voor baby’s een bijtring hebben als hun tandjes doorkomen. Kan speciaal kauwmateriaal aanbieden aan je pup helpen deze periode door te komen.

Voor pups kun je ook denken aan het puppyproof maken van je huis. Net Zoals we het huis babyproof maken als een baby komt, kun je hetzelfde doen voor pups.

Ga eens op je knieën door je huis geen, bekijk de wereld op ooghoogte van de hond. Bekijk waar je hond allemaal wel en niet bij kan, bedenk dat je veel spullen ( tijdelijk, totdat de kauwfases over zijn) tijdelijk hoog moet leggen, op moet ruimen etc. Houten stoelpoten zijn aantrekkelijk om op te knagen, je kunt er tijdelijk wat bescherming omheen doen zoals een pvc buis. Bedek stopcontacten. Denk aan planten potten om in te graven, om te gooien of op te eten ( giftig). Ruim het op.

Denk aan  naast het opruimen van waardevolle spullen ook aan aanbieden van kauwbare spullen. genoeg speeltjes en kauwbotjes waar wel op gekauwt mag worden.

Maar dan leren ze het toch niet? Nee dat klopt. Je pup leert niet dat kauwen op jouw tafelpoot lekker voelt, dus gaat hij dat ook niet herhalen. Jouw pup leert niet dat het stuk maken van schoenen leuk is, dus ook dat gedrag zal niet herhaald worden. 

Een goed puppyproof huis zal heel veel voordelen hebben als de hond ouder wordt. 

Ik had in de puppyperiode van Ceo bijvoorbeeld de schoenenkast en de boekenkast achter een hekje staan. Toen de fase van “overal op willen kauwen” voorbij was, konden alle hekjes in huis weg. En er is nooit iets stuk gegaan wat niet stuk mocht.

Voor honden die slopen omdat ze niet goed alleen thuis kunnen zijn, dit kan zijn vanwege frustratie, FOMO ( fear of missing out), opwinding of onzekerheid en angst geld allemaal hetzelfde. Kijk of je oppas kan regelen, er zijn mogelijkheden tot oppas bij iemand thuis, bij een opvang, een oppas in huis of een uitlaat service. Misschien heb je wel familie, vrienden of buren die even bij de hond willen zijn.

Kauwt jouw hond aan de riem/ tuigje? Kijk dan even of de wandelingen niet te opwindend/spannend zijn. Of is het een comfortabel tuig? Een goed passend y-tuigje is het beste, als die ook kapot gekauwd wordt kun je eens controleren of er geen lichamelijk ongemak een rol speelt.

Kortom: Bedenk welke reden zou mijn hond gehad hebben om dit voorwerp te slopen? Of waarom is mijn hond op dit moment aan het slopen? Zodra de oorzaak achterhaald is, dan kunnen we er wat aan doen. Help de hond, in plaats van boos worden achteraf.

Boos worden of corrigeren, voegt alleen maar meer negativiteit toe aan de situatie, dit kan het erger maken of het kan ervoor zorgen dat jouw hond andere problemen ontwikkelt.

Even lekker scheuren, trekken en kauwen. Het is natuurlijk hondengedrag en ik vind dan ook dat je dit niet mag afstraffen. Geef jouw hond af en toe een kartonnen doos, een lege verpakking of een wc rol om te verscheuren. Een oude spijkerbroek met daarin wat voertjes verstopt,

Veel mensen zijn bang dat je de honden nu leert dat ze dingen mogen slopen. Dat is gelukkig niet waar. Je zult zien dat als je hond helpt deze behoefte te vervullen, je voorkomt dat de hond andere spullen zal slopen. Hij wordt namelijk al voldoende vervult in zijn behoeftes door spullen die jij hem aanbiedt.

Betekent het dan dat je al je dierbare knuffel, schoenen of andere scheurbare items in huis mag laten slingeren als je je hond af en toe veilig laat slopen?

Nee, voorkomen is beter als genezen. Ruim alsnog je meest dierbare spullen op. Zo creëer je een veilige omgeving voor je hond (en een hoop minder gemopper voor het baasje)

Dit was mijn hekje die mijn boeken beschermde

Sloop plezier

Zoals je hebt kunnen lezen is slopen voor veel verschillende oorzaken is fijns voor een hond.

En je kunt enorm veel creatieve dingen bedenken voor honden om in deze behoefte vervullen.

Ik wil mijn artikel graag afsluiten met een vraag aan jullie, wat doen jullie om het sloop gedrag van jouw hond te voorkomen? Heb je daar na het lezen van dit artikel andere ideeën over? Meer inspiratie gekregen?

En heb jij een leuk idee om jouw hond wat sloopwaar aan te bieden?

Let me know.

Dit artikel is geschreven  door Amber Kempers van Amber’s Dogwise voor  in de online leeromgeving de Doggie Academy van Stressless Dogs. Meer van dit? ga naar: https://stresslessdogs.nl/doggieacademy/