Geuren likken

Waarom likt mijn hond urine?

Waarom likken honden überhaupt af en toe de grond, zonder dat er eten ligt?

De neus van de hond is echt fascinerend. Geur is ontzettend belangrijk voor honden.
De hond heeft eigenlijk 2 reukorganen; het normale reukorgaan en het orgaan van Jacobsen( vomeronasaal orgaan). Het orgaan van Jacobsen bevind zich in de bek van de hond, achter de bovenhoektanden in het gehemelte. Dit orgaan kun je vergelijken met een kruising tussen een reuk en smaak orgaan.

Je kunt de manier van ruiken die de hond doet met het orgaan van Jacobsen vergelijken met proeven/smaak. De geurmoleculen worden opgenomen. Dit kan door onder andere de tong ( likken). Maar het kan ook door lucht happen. Deze lucht word dan langs het orgaan van Jacobsen geleidt en hierdoor “proeft “de hond als ware de geur.
Je hebt je hond vast wel eens in de lucht zien happen of bepaalde plekken in het gras zien likken. Maar je hebt je hond ook vast wel eens een bal of stok los zien laten als hij ergens aan wil ruiken, hij maakt dan bek vrij zodat hij nog meer geur kan opnemen, niet alleen via de neus, maar ook via het orgaan van Jacobsen.
Alle geur moleculen die dus via de bek binnen komen in plaats van via de neus, worden opgevangen door dit orgaan.
Honden communiceren voor een groot gedeelte ook met geur. Hierover heb ik eerder ook eens een artikel gelezen. Klik hier om dit artikel te lezen.

Deze geur, waar mee gecommuniceerd wordt, kan van alles zijn maar komt voornamelijk vanuit de urine van een hond.
In de urine bevinden zich onder andere feromonen. Feromonen vertellen van alles over de hond. Het vertelt onder andere hoe deze hond zich voelt. Voelt de hond zich angstig of onveilig? Maar bijvoorbeeld ook of de hond op dat moment loops is.
Ook kunnen honden via hun geur laten weten wie ze zijn en hoe ze zich voelen.
Sommige emoties gaan gepaard met veranderingen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een versnelde hartslag, zweten, hijgen en er komen ook neurotransmitters en hormonen vrij. Honden kunnen dit bij elkaar ruiken.
Ook geeft de geur van een hond informatie over de identiteit, het geslacht, de leeftijd, en of het dier gezond is.. Bijzonder toch?

Deze biologische informatie die honden achterlaten gebeurd via feromonen. Feromonen worden het beste opgenomen door het orgaan van Jacobsen. Alleen als de feromonen opgelost zijn in vocht kunnen ze worden opgenomen. Dat verklaard waarom interessante geurtjes worden opgelikt en waarom de neus van de hond nat is.
.
De feromonen worden niet alleen uitgescheiden via de urine maar ook via klier vocht.
Dit vocht word o.a. afgescheiden via de oren, de voetzooltjes, de anaalklieren en bij de genitaliën. De verschillende plekken laten verschillende feromonen en geuren vrij. De feromonen bij de oren geven voornamelijk informatie over de identiteit. Herkennen 2 honden elkaar dan snuffelen( of likken) ze dus vooral in elkaars gezicht. Dit is ook wat honden bij mensen doen, begroeten in je gezicht.
Feromonen bij de voetzolen en anaalklieren geven informatie over de gemoedstoestand. Ze kunnen ook een alarmerende functie hebben. Bijvoorbeeld als een hond bang is.
De feromonen bij de geslachtsdelen geven informatie over de seksuele status en de feromonen rondom de tepels van de teef brengen een gevoel van veiligheid aan de pups.

Kortom:
De hond kan ontzettend veel informatie uit een geurtje halen. Maar soms is dit geurtje zo interessant dat het nader geïnspecteerd moet worden. De hond hapt de lucht of likt het geurtje langs het orgaan van Jacobsen, en hiermee proeft hij nog eens extra alle belangrijke informatie die hij nodig had.

Hieronder zie je 2 video's, we zien Nora lucht happen, ze ruikt een spannende geur. Dit zie je aan haar hele lichaamshouding. Toch heeft ze meer informatie nodig van deze geur, meer informatie geeft controle en maakt het meestal minder eng. Ze hapt de lucht om nog beter te ruiken/proeven.

Op de andere video zien we Ceo, hij likt hier urine. Ceo is op dit moment volop in de pubertijd en zijn hormonen vliegen de pan uit. Hij is van elk geurtje onder de indruk. En dat is ook wel te merken.