Mondhoeken likken

Mondhoeken likken begint al bij hele jonge pups. Oorspronkelijk is dit gedrag bedoelt om ervoor te zorgen dat volwassen honden, voornamelijk de moederhond voedsel uitbraakt zodat de pup dit kan opeten.

Dit gedrag is uiteindelijk geritualiseerd.

Geritualiseerd wil zeggen dat het gedrag als het door een volwassen hond word uitgevoerd niet meer de oorspronkelijke functie heeft, maar nog wel uitgevoerd word.

Het mondhoeken likken word op latere leeftijd op 2 verschillende manieren gebruikt:

1. verzoeningsgedrag

2. begroetingsritueel ( tussen 2 honden die elkaar heel goed kennen)

De hond kan mondhoeken likken inzetten als hij niet zo zelf verzekerd is, of tijdens/na een (voor de hond) spannend moment.

Als het gebruikt wordt tijdens een begroeting tussen twee honden, dan zijn dit vaak goede bekenden van elkaar en kunnen zij heel goed met elkaar overweg. In deze vorm is het een uiting van vriendschap.

Ook word het mondhoeken likken vaak gebruikt bij mensen, Dit is ook vaak 1 van de redenen dat honden opspringen tijdens begroetingen. Ze begroeten je graag in je gezicht.

Het likken van de mondhoeken is geen uiting van onderdanigheid. Als een hond dit gedrag laat zien in een spannende situatie dan probeert hij hiermee de situatie te sussen. Ze vertellen hiermee dat ze geen kwade bedoelingen hebben.

Als voorbeeld heb ik twee filmpjes van mijn eigen hond Ceo ( zwarte Tamaskan) in 2 verschillende situaties.

In het filmpje samen met de bloedhond zien we Ceo af en toe mondhoeken likken, het geluid van dit filmpje heb ik helaas weggehaald vanwege achtergrond geluiden. Maar de bloedhond is tijdens het spel aan het grommen ( spelagressie).

Op het tweede deel van het filmpje met de poedel zien we Ceo ook mondhoeken likken. Ceo is hier de poedel aan het uitdagen maar deze geeft aan hier geen zin in te hebben.