Rijgedrag verklaard

Rij gedrag
Even een filmpje waar we niet naar Nora of Ceo  hoeven kijken.
Ik hoor veel mensen zeggen: mijn pup vertoont nu al rij gedrag, hij is erg oversekst of dominant.
Berijden is inderdaad een gedraging die hoort bij het gedragssysteem voortplanten maar het hoort ook thuis bij STRESS.
Als je hond stress ervaart (positieve stress is ook stress. Bijvoorbeeld bij wild spel), komen er allemaal hormonen vrij, zoals bijvoorbeeld adrenaline, noradrenaline, cortisol maar ook testosteron.
Alle stofjes komen vrij bij zowel reuen als teven. Ook testosteron komt vrij bij teven, alleen in wat mindere mate.
Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon en je raadt het natuurlijk al, een geslachtshormoon wat vrij komt kan wat gedragingen veroorzaken. Doordat dit hormoon vrij komt kan het gedragingen die bij dat gedragssysteem horen in werking zetten. 
Ze gaan dus rijden zonder enige seksuele motivatie.  Dit verklaart ook waarom hele jonge pups rijgedrag kunnen vertonen. 
Testosteron is dus een primair hormoon wat bij vrijkomen van stress makkelijk seksueel rijgedrag in werking kan zetten (zowel bij reuen als teven, de labrador op het filmpje is ook een teefje). In de pubertijd is testosteron bij reuen heel erg aanwezig, dit kan soms wel tot 9x zo hoog zijn. Ook hier kun je de mogelijke gedragsveranderingen van verwachten. Meer over pubers lees je hier: Pubers
Twee honden die op elkaar rijden is dus geen dominantie, pups die ineens gaan rijden zijn dus niet oversekst. Maar ze hebben misschien net wat teveel spanning (en dus stress) opgebouwd.
Wanneer je hond dus gaat rijden vraag jezelf eens af wat eraan vooraf ging, was de situatie spannend/eng?  Of was de situatie zo erg leuk en opwindend dat er ook stress ( positieve stress) vrij is gekomen. Als de opwinding/spanning teveel word gaan honden vaak rijden. Het is een duidelijk teken dat er teveel spanning is en dat de situatie moeilijk is voor je hond.

Wat kun je wel doen als je hond gaat rijden?

– We halen de honden uit elkaar, dit heeft 2 redenen. De eerste reden: de bereden hond kan dit als niet prettig ervaren, we willen escalaties voorkomen. De tweede reden is dat dit rijgedrag een fijn gevoel geeft, het is een manier van ontladen op een spannend moment. Het is een coping mechanisme. We willen voorkomen dat je hond dit vaker gaat doen omdat hij heeft geleerd dat rijgedrag een gevoel van opluchting geeft.
– Mocht je hond vaak rijden, vraag jezelf dan eens af of de situatie waar je hem vaak inbrengt niet te moeilijk voor hem is.

Wat moet je niet doen:

– Straffen of corrigeren. Je hond ervaart al stress, dat is de reden dat hij rijgedrag laat zien. Als je dan gaat straffen voeg je alleen maar spanning toe. Straffen is overigens ook niet erg bevorderlijk voor het welzijn.
Natuurlijk kan rijgedrag ook seksueel zijn wanneer er een teef loops is.
Op het filmpje zie je de labrador de rijbeweging maken, hoe komt dit nu? Als we verder kijken zie je dat er toch veel spanning in het ‘spel’ zit. Dit uit zich in het gedrag ? . Zie jij die spanning nou niet in dit filmpje? Stuur mij dan een berichtje, dan leg ik het uit.