Gekke 5 minuten ( Fiddle About)

Gekke 5 minuten
Als een hond stress ervaart kan hij dit uiten in 4 verschillende manieren
1. Fight (vechten)
2.flight(vluchten)
3.freeze( bevriezen, niet durfen bewegen
4.fiddle about (gekke 5 minuten)
Al deze 4 gedragingen zijn coping mechanisme. Door deze gedragingen kan de hond dealen met de situatie en even de stress levels verlagen/verminderen
Ook heeft dit gedrag het doel om de stress prikkel te doen verwijderen.
Ik heb ook eens een artikel geschreven over Fight en Flight, die vind je onder deze link:
In dit bericht wil ik mij even verdiepen op de fiddle about. Ik zie het heel vaak gebeuren bij puppy’s die de hele dag hebben gespeeld (spanning opgebouwd hebben) maar denk ook aan het einde van de les op de hondenschool even lekker rondjes rennen.
Als je hond in een situatie komt die even te spannend word kan je hond dus kiezen om gek rondjes te gaan rennen, heen en weer te springen etc. Dit ziet er grappig uit maar in feite is het dus niet zo grappig als het eruit ziet.
De hond had ook kunnen kiezen uit een van de andere 4 opties in dat moment (vluchten, vechten of bevriezen)
Doordat je hond veel stress opgebouwd heeft in zijn lichaam moet hij zich even letterlijk ontladen. (dit kan in de positieve stress of in de negatieve stress vorm zijn) het moet er gewoon even uit.
Nora was vlak voor dit filmpje de sloot in gerent(lees: er lag veel alg op de sloot waardoor het net een grasveld leek, PLONS)
Dit was natuurlijk best stressvol voor Nora want ze ging ineens onverwacht koppie onder. (ze is niet zo’n grote zwemmer)
Nora kon natuurlijk op dat moment ook kiezen voor bevriezen of vluchten. Maar Nora koos voor een fiddle als coping mechanisme.
Even letterlijk de stress uit je lijf rennen.
Honden kunnen natuurlijk ook deze strategie inzetten in andere (stressvolle) situaties.
Dus de volgende keer als je pup/hond ineens lekker maf doet, de gekke 5 minuten. Achterhaal dan eens wat de oorzaak geweest kon zijn. En help je hond door deze situaties in de toekomst te voorkomen
Note:Nora heeft inderdaad een lange lijn aan. Voor het veilig loslopen

 Delen? Ja, graag !!
Het kopiëren van deze tekst of mijn beeldmateriaal zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan.