Hondentaal is subtiel, wat zie jij in 6 seconden

Hondentaal is vaak erg snel en erg subtiel.
Wij als mensen kunnen hierdoor snel een hele hoop signalen missen.

Neem nu dit filmpje van Nora.
Nora vind camera's altijd spannend. Dit is heel logisch want de lens van een camera lijkt op een oog. Een oog wat je aankijkt. En in hondentaal is aankijken(fixeren) niet beleeft maar juist heel confronterend.

Door deze (voor Nora) spannende situatie is heel duidelijk te zien aan Nora.

❕Ze geeft ongeveer 5 signalen binnen enkele seconden. ❕

Bekijk het filmpje maar eens. Heb jij ze allemaal gezien de eerste keer?

✔️ Tongelen/ beklikken. Tongelen is het kort likken van de bek of neus. Soms is dit enkel aleen een tong puntje (haast niet zichtbaar) en soms is dit zoals Nora een hele duidelijke bek lik. Tongelen is het meest gebruikte kalmerend signaal die honden laten zien.
✔️Wegkijken. Met wegkijken of de kop afwenden verteld een hond dat hij vreedzame bedoelingen heeft. Maar het kan ook gebruikt worden om aan te tonen dat de hond het spannend vind. Door de kop af te wenden laat de hond duidelijk merken dat hij eigenlijk niet goed weet wat te doen in deze situatie. Weet je nog dat aankijken on beleeft was?
✔️Oogwit tonen. Oogwit tonen gaat altijd gepaard met wegkijken. De hond laat bewust het witte gedeelte van zijn oog zien. Dit is een bewust signaal dat gebruikt word om een conflict te vermijden. Echter verwarren mensen deze blik vaak met 'schuldig' kijken.
✔️Knipperen. Knipperen is een extra manier om direct oogcontact te vermijden. Ook kunnen honden hun ogen samen knijpen om hun blik wat te verzachten. Allemaal subtiele manieren om de vrede te bewaren.
✔️Oren plat, oren wegdraaien. Het plat leggen van de oren geeft ook aan de hond onzeker is. Een hond kan zijn oren 'hoog' of 'laag' dragen. Bij Nora en haar grote oren is dit gelukkig erg duidelijk te zien. Maar honden die hang oren hebben kunnen ook hun oren 'hoog' of 'laag' dragen. Je kijkt dan naar de oor aanzet.

Film het gedrag van jou hond eens en bekijk het daarna opnieuw. Heel vaak zie je dan een paar signalen die je eerder niet zag.