Symptoombestrijders

Van de week had ik een gesprek met iemand over trainingsmethodes.
Ik gebruik enkel welzijnsgericht methodes en maak geen enkel gebruik van positieve correcties of hulpmiddelen die de hond fysiek of mentaal schade toe kunnen brengen.
 
Toelichting: een positieve correctie betekend in honden land een correctie wat je toevoegt. Het positieve staat voor toedienen. Je hond een tik verkopen of bij de lurven pakken is dus een positieve correctie en moet je in mijn ogen ver van weg blijven.
 
?’ja maar die andere trainers hebben wel met een dag of soms een week al gelijk resultaat, jouw methodes duren soms maanden` Waarom dan?
 
Trainers die snel resultaat beloven werken vaak met methodes die schade kunnen brengen aan het fysieke of mentale toestand van je hond.
 
Trekt de hond aan de lijn? Antitrek tuig of slip lijn hoog in de nek en je probleem is vaak binnen 1 dag weg.
 
Blaft je hond? Antiblafband
 
Valt hij uit op straat? Leer hem te zitten en naar jou te kijken. Of geef hem elke keer een ruk aan de lijn en ze stoppen vanzelf.
 
Springt de hond op tegen vreemde? Knie omhoog en streng toespreken.
 
Heel vaak zie je snel resultaat, dat is wat mensen graag willen. Maar ze weten vaak niet wat het met de hond doet.
 
Alle methodes die ik hierboven heb genoemt zijn symptoombestrijders.
 
Voorbeeld 1.
Je hond trekt waarschijnlijk met een rede aan de lijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een te korte lijn, pijn of andere klachten, stress en angst of simpelweg nooit geleerd om te wandelen zonder trekken.
Geef je de hond een antitrek tuig of sliplijn.. Dan werkt je niet aan de oorzaak van het probleem. Maar doe je aan symptoom bestrijding.
Als het antitrek tuig namelijk afgaat, trekt de hond nog steeds.
Een antitrek tuig of sliplijn werkt omdat het zorgt voor pijn of op zijn minst ongemak. Hierdoor neemt (als het goed is) het ongewenste gedrag af. De hond stopt met trekken om het ongemak te vermijden.
 
Voorbeeld 2. Je hond valt uit op straat.
Ook dit gedrag ontstaat vaak met een rede. Heel vaak komt dit door angst of frustratie. Ga je de hond dan aanleren om te zitten en naar jou te kijken als jullie een prikkel tegenkomen waar de hond naar uitvalt, doe je weer aan symptoom bestrijding. Dat heet incompatible gedrag aanleren. De hond stopt met uitvallen, maar denk je dat zijn angst of frustratie weg is? Nope think again.
Bij deze zittende honden kan het zelfs ook zo zijn dat je een tikkend tijdbommetje creëert. Als de angst of frustratie oploopt kan je hond alsnog gaan uitvallen. Deze zittende hond wordt namelijk keer op keer in moeilijke situaties gebracht, maar in plaats van uitvallen (zich ontladen en emoties tonen) moet hij nu zitten van de eigenaar. Alleen de eigenaar is hier geholpen(voor hoelang?) en niet de hond.
 
Wat kun je dan wel doen? Werken aan de oorzaak.
Daarom zijn de methodes die ik gebruik vaak langzamer. Daarom duurt het als je met mij of andere welzijnsgerichte trainers een samenwerking aangaat vaak langer voordat je resultaat ziet.
 
Wij gaan aan de slag met de onderliggende emotie. Is die onderliggende emotie angst? Dan gaan we daaraan werken. En dat neemt tijd in beslag. Emoties veranderen kan je niet binnen 1 week. Emoties onderdrukken met onvriendelijke methodes kun je wel in een week.
 
Maar denk je nu? Ik heb een hond van 40 kilo die ik echt niet kan houden als hij aan de lijn trekt, ik heb echt een snelle oplossing nodig… Denk er dan nog eens overna of die snelle oplossing een goede is. Alle symptoom bestrijders zijn immers nooit voor altijd, en halen nooit de echte oorzaak weg.
 
Kortom: JA als je met mij samen gaat werken duurt het langer voordat je resultaat ziet. Veranderen van emotie neemt tijd in beslag.
 
Maar heb je niet liever dat je hond stopt met uitvallen op straat omdat hij niet meer bang is? of omdat hij de consequentie van een ruk aan de lijn en boze eigenaar wil ontlopen??
 
That’s the question