Puppy Proof

Ja maar je hond moet het ook een keer leren, je kan niet je hele leven met hekjes in huis werken toch?

Deze reactie kreeg ik laatst op de manier hoe ik mijn huis puppy proof heb gemaakt. Onze (open) schoenenkast heeft namelijk een mooi hekje ervoor, de kamerplanten staan veilig achter een hekje en ook de boeken op de onderste plank van de boekenkast staan achter een hekje.
Hieronder lees je mijn mening hierover:

Pupjes hebben nu eenmaal een grotere bijt behoefte als volwassen honden. Ook ontdekken puppies de wereld grotendeels met hun bek. Dit betekend dat pups graag op dingen kauwen en knagen om het te ontdekken. (en puppy tandjes zijn enorm scherp)
Als de tanden gaan wisselen kan ergens op kauwen ook als prettig ervaren worden.

Bij ons thuis hebben we dus alles buiten bereik gezet waar Ceo eventueel op kan gaan kauwen, of wat wij graag uit voorzorg willen beschermen voor veiligheid.
Als je geen stalen tafelpoten hebt zoals ik zou het ook kunnen dat je bijvoorbeeld je tafel of stoelpoten moet afschermen van de puppy tandjes.

Nu even terug naar de opmerking: je hond moet het toch een keer leren….

Eerst wil ik vermelden dat bijten echt pup eigen is. Deze eigenschap moeten we als begeleider een periode goed begeleiden. Als je de hele dag door dingen van je pup moet afpakken omdat hij daar niet op mag kauwen, kun je je afvragen wat dit voor schade brengt aan je onderlinge relatie, of je je huis wel puppy proof gemaakt hebt, of dat je misschien onbewust een ander gedragsprobleem aan het kweken bent door steeds iets af te pakken. De pup kan als hij ouder word ervoor kiezen om het gene wat hij te pakken heeft te beschermen met grommen of bijten, of misschien slikt hij het wel snel door zodat het niet afgepakt kan worden…

”je hond moet het toch een keer leren….”
Ikzelf ben van mening, als je niet wilt dat je pup of hond een bepaald gedrag uitvoert, moet je voorkomen dat dit gedrag uitgevoerd kan worden.
Ik wil bijvoorbeeld niet dat er op mijn schoenen word gekauwd. Hierdoor hebben wij onze schoenen zo opgeborgen dat Ceo er niet bij kan.

Gedrag wat niet kan worden uitgevoerd, word ook niet aangeleerd.
Het is veel makkelijker om iets aan te leren dan iets af te leren. Voorkom daarom dat je pup of volwassen hond iets kan leren wat ongewenst is.

Zodra Ceo zijn bijt behoefte over is en hij niet meer de behoefte heeft om alles wat nieuw is in zijn bek te nemen, kunnen de hekjes weg. Doordat Ceo nooit geleerd heeft dat hij erop kan kauwen zal hij hoogstwaarschijnlijk hierna dit ook niet zelf gaan bedenken.

Maak er dus een gewoonte van om je omgeving zo te managen dat ongewenst gedrag niet kan worden uitgevoerd/aangeleerd.

Maar als je de situaties vermijd? Dan leert je hond toch niks? Inderdaad je hond leert niks. Hij leert niet dat hij op schoenen/tafelpoten kan kauwen. ?
En mocht het nu toch een keer gebeuren dat je pup iets in zijn bek heeft wat ongewenst is, geen probleem dan lijd je hem even af. Of je ruilt het item met een voertje zodat je het daarna kunt opruimen.

Hoe vaker het gedrag geoefend of uitgevoerd word hoe sneller dit pad verandert van een bospad naar een geasfalteerde snelweg.(met pad bedoel ik link in de hersenen voor dit gedrag)

Oefening van bepaald gedrag maakt permanent.

Door te managen heeft je hond geen kans om bepaald gedrag uit te voeren en hierdoor dus een pad aan te maken in de hersenen.