Sociale wandelingen

Wat is een sociale wandeling?

Een sociale wandeling is een wandeling met kleine groepjes honden of duo’s die gewandeld wordt onder begeleiding van een gedragsdeskundige of zonder, maar  wel altijd met een leerzaam doel. Tijdens een wandeling is er altijd voldoende ruimte en afstand en tijd voor de cursist en hond. We werken aan sociale vaardigheden. Sociale vaardigheden naar andere honden, maar ook de sociale vaardigheden naar mensen toe worden geoefend.

De honden en hun begeleiders wandelen op gepaste afstand van elkaar. Een afstand die groot genoeg is om beide honden zich op zijn gemak te laten voelen. De honden bepalen dus zelf op welke afstand ze zich prettig voelen. 

De wandelingen worden uitgevoerd in rustige gebieden zonder al te veel prikkels uit de omgeving. Echt stress vrij wandelen.  Wel is het fijn als er in het gebied waar er gewandeld wordt wat afleidingen zijn zoals struikjes, obstakels etc. Zo kan een hond ook even aan het struikje snuffelen om zijn aandacht ergens anders op te richten. Of achter het struikje langs lopen om even uit het zicht te gaan, even afstand of een korte pauze te kunnen nemen.

De honden lopen aangelijnd aan een lange vaste lijn van minimaal 5 meter. De honden lopen parallel aan elkaar ( bijvoorbeeld beide aan 1 kant van de straat) of achter elkaar aanlopen( met gepaste afstand). Bij beide manieren van wandelen kunnen de honden van elkaar leren door te observeren.  Ze kunnen elkaar zien en ruiken. Als je achter elkaar aanloopt kan de achterste hond ook in het geurspoor lopen van de voorste hond en op deze manier nog meer informatie over de andere hond te verzamelen.

Het bovenstaande is specifiek voor honden die elkaar nog niet kennen, of voor honden die te maken hebben met onzekerheden, angsten of juist hyper gedrag.

Kennen de honden elkaar wel al goed? Dan kun je de sociale wandelingen ook zo inrichten met een kleinere afstand. Naast elkaar wandelen en snuffelen aan een ontspannen lange lijn. Ook hier is het de bedoeling dat er fijn en kalm gewandeld kan worden. Maar dan samen.

Sociale wandelingen zijn er dus echt op ingericht om in een veilige en gecontroleerde omgeving positieve ervaringen met andere honden op te doen. De honden leren in het bijzijn van een andere hond ( of honden) ontspannen te wandelen en hier uiteindelijk ook plezier aan te beleven.

(tekst gaat onder de afbeeldingen verder)

Verwarring over de naam?

Zoal je hierboven hebt kunnen lezen is er dus eigenlijk heel weinig sprake van echt contact tussen de honden, tenzij de honden elkaar al goed kennen. Maar ook dan is het doel van een sociale wandeling om samen kalm te kunnen wandelen en snuffelen en altijd aan de lijn.

Veel mensen denken bij een sociale wandeling aan een wandeling met veel honden, die los mogen rennen en spelen. Er is dan ook vaak verwarring over de sociale wandelingen. Hierdoor heeft Amee heel de sociale wandelingen omgedoopt tot Therapeutische wandelingen.

De naam sociale wandeling komt van het samen wandelen. “in de buurt zijn van” is namelijk ook al sociaal contact. Maar brengt wel veel verwarring met zich mee.

Met de naam: Therapeutische wandeling zijn de verwachtingen van mensen al gelijk heel anders en deze nieuwe naam geeft eigenlijk het doel van de wandeling beter weer; namelijk dat het leerzaam moet zijn.

Wanneer gebruik je sociale/ therapeutische  wandelingen?

Je kan sociale wandelingen voor alle soorten honden in zetten ( met uitzondering van de honden die heel heftig uitvallen, die kunnen in een later stadium in hun eigen traject wel meedoen aan deze wandelingen).

Voor pups kan je een therapeutische wandeling gebruiken om te socialiseren met andere honden, honden taal te leren en nette manieren te leren hoe je andere honden of mensen begroet. Voor volwassen honden is het een fijne manier om op een veilige manier sociaal contact te hebben met andere honden, honden blijven natuurlijk sociale dieren.

Maar voornamelijk wordt de sociale/therapeutische wandeling ingezet bij honden die spanning opbouwen bij het zien van andere honden. Dit kan spanning zijn omdat ze het helemaal fantastisch vinden en hierdoor erg hyper worden, maar het kan ook spanning zijn vanuit angst en stress. Een therapeutische wandeling is een hele fijne manier om op een gecontroleerde manier gewenst gedrag te oefenen op afstand van een andere hond.

 

Wat heb je nodig voor een geslaagde sociale/ therapeutische wandeling?

  • kennis van lichaamstaal van je eigen hond

  • een lange lijn van 5 meter en een goed passend comfortabel y-Tuigje

  • een beloningszakje met beloningen

  • water

  • walkietalkies of een telefoon om in contact te blijven met elkaar tijdens het wandelen ( soms loop je namelijk op grote afstanden)

  • een veilige en overzichtelijke omgeving waar voldoende ruimte is om afstand te vergroten mocht het nodig zijn. Ook moet de omgeving niet te veel prikkels van buitenaf bevatten. Een hondenpark is dus niet geschikt, maar een prive veld of bijvoorbeeld een industriepark wel.

  • Veel stimulatie vanuit de omgeving, iets wat interessant is om aan te snuffelen of om even achter te staan om even pauze te nemen van de andere hond. In de natuur kun je hiervoor struiken of bankjes gebruiken. Industrieterreinen kun je denken aan geparkeerde autos en train je op een prive veld? zorg dan dat je wat spullen op het veld neerlegt om aan te snuffelen of een doek omhangt om achter te gaan staan etc.

Hier zien we mijn eigen Nora met haar wandel maatje Dobby. Kevin is in dit geval een extra splitser geweest.

Hoe ziet zo’n wandeling er dan in de praktijk uit?

  • bespreek met de andere eigenaar welke locatie je opzoekt en waar jullie parkeren. Het is niet de bedoeling dat de honden elkaar ontmoeten bij de parkeerplaats en dan vervolgens op afstand gaan wandelen.

  • Bespreek welke afstand je gaat wandelen vandaag. Is jouw hond op zijn gemak op 20 meter? Ga dan naar een locatie waar je op 20 meter van elkaar af kunt lopen parallel of achter elkaar aan. Wandel je achter elkaar? Wissel dan af en toe van positie, bijvoorbeeld jouw hond op de heenweg voorop en de ander op de terug weg. Wandel je parallel? Wissel dan eens van kant op de terugweg  zodat de honden in elkaars geur spoor kunnen lopen. Honden hebben ook behoefte om via deze manier informatie over elkaar op te doen.

  • Probeer de lijn altijd slap te houden en laat de honden zoveel snuffelen als ze willen

  • Praat niet teveel tegen je hond, maar wees er wel voor hem.

  • Komt er een obstakel aan of tegenligger? Of gebeurt er wellicht iets anders wat de rust kan verstoren? Overleg regelmatig met elkaar via de telefoon of walkietalkie. Natuurlijk als je op een kleine afstand loopt heb je die niet nodig.

  • Maak de wandelingen niet langer als 30 minuten, en in het begin kan het zelfs zo zijn dat ze nog korter moeten. Voor pups of senioren, of honden met een lichamelijke beperking soms ook korter.

  • Maak de afstand waarop jullie wandelen niet te snel kleiner, maar op het tempo van beide honden.

  • Kies een wandelmaatje uit die geschikt is. Doe je een sociale/therapeutische wandeling omdat jouw pup nog erg hyper wordt? Zorg er dan voor dat de andere hond een hond is die niet zelf ook zenuwachtig wordt van het hyper gedrag van jouw pup.

  • Heb plezier, observeer de lichaamstaal en geniet.

Natuurlijk kun je na een aantal keren wandelen met dezelfde hond de afstanden verkleinen totdat je samen met die hond een fijne sociale wandeling kan maken. De foto hieronder is mijn eigen Ceo en zijn wandel maatje Ooda. Na 5x wandelen op afstand en verkleinen, konden we de 6de keer echt samen wandelen.