Lichaamstaal

Honden communiceren niet alleen met de gedragingen die ze laten zien. Maar ook met de lichaamshouding die ze aannemen. Ze gebruiken hun lichaam in het algemeen, maar kunnen ook sommige lichaamsdelen apart gebruiken als communicatie. Zelfs hun haren gebruiken ze om te communiceren.

Je hond leren lezen, daar zit wat oefening in. Sommige gedragingen zijn duidelijk. Andere zijn zo subtiel of snel dat ze heel moeilijk te zien zijn.
Sommige gedragingen hebben ook een dubbele betekenis (gapen kan stress zijn, maar ook aantonen dat de hond moe is).

Neem nu deze foto van Nora:

Tijdens het maken van deze foto vertelt Nora dat ze zich niet op haar gemak voelt. Dit zie ik aan de platte oren en de manier waarop Nora haar hoofd wegdraait.
Heel beleefd en conflict vermijden (er komt immers een grote lens in je gezicht).

Onervaren eigenaren kunnen dit bijvoorbeeld verwarren met eigenwijsheid. Ze wilt immers niet in de camera kijken.

Wegkijken is een signaal die regelmatig getoont wordt door honden. Ook mag wegkijken niet verwart worden met arrogantie zoals ik het wel eens hoor.
Voor mensen is het aankijken in de ogen normaal en beleeft. Voor honden is het aankijken juist confronterend. Als je hond dus wegkijkt(zijn kop afwendt) in een situatie is hij juist beleeft in hondentaal. Mocht je dit zien gebeuren, geef je hond dan wat meer ruimte.

Als we naar Ceo kijken wat zien we dan?

Ook Ceo kijkt weg van de camera en laat oogwit zien.

Oogwit tonen is een kalmerend signaal die vaak in combinatie met wegkijken word gebruikt.
Honden zijn conflict vermijdend dieren. Met kalmerende signalen tonen honden aan dat ze het spannend vinden wat jij/of de andere hond doet en een conflict willen vermijden.

Oogwit tonen is niet iets wat gebeurt omdat de hond perongeluk wegkijkt. Dit word altijd bewust ingezet.

Kijk eens naar je eigen hond. Wat vertelt hij jou?