Lichaamstaal: Curven, met een bochtje lopen

Kijk eens…. Zie jij wat Nora hier doet?
Zo subtiel is honden taal. Soms zo subtiel dat je er makkelijk overeen kijkt en dat signalen kunt missen.
Als begeleider moet je dus een goed oog voor deze signalen ontwikkelen. En natuurlijk ook weten wat het betekend.
Maar wat doet Nora hier nu?
Nora loopt met een boogje om de bedreiging(auto) heen. Dit heet ” curven”.
Zodra de auto langs rijd zie je Nora iets naar links of rechts afbuigen, en als de auto weg is komt Nora weer terug naar de plek waar ze eerst liep.
Ontzettend subtiel dit. Maar Nora is wel volop aan het communiceren. Sommige bochtjes zijn groter, andere heel subtiel. Maar beide nuttig om zichzelf te kalmeren.
Dit afbuigen/curven/boogje lopen is heel normaal honden gedrag en word door elke hond gebruikt.
Soms heel duidelijk met een hele grote boog, en soms zo subtiel zoals Nora laat zien.
Honden lopen van nature altijd met een bochtje op iets af of om iemand heen. Recht op iemand af lopen is namelijk in honden taal erg confronterend en nodigt uit tot conflict.
Maar niet alleen bij naderende honden, ook bij dingen die spannend kunnen zijn als ze naderen, denk aan fietsers/hardlopers/scooters en auto’s. En denk ook eens aan spullen zoals een vuilniszak, of een standbeeld wat spannend is.
Dus onthoud, rechte benaderingen zijn confronterend.
Met een bochtje eromheen is veilig en beleeft.
?Dit kun je zelf als eigenaar ook toepassen om je hond een handje te helpen.
Kom je bijvoorbeeld op de stoep een andere hond tegen? Steek dan bijvoorbeeld de straat over. Ook dit recht afbuigen is een vorm van curven. En dus voor jou hond, maar waarschijnlijk ook voor de naderende hond erg fijn.
Kun je niet oversteken? Zet dan alsnog een bochtje in. Of gebruik een boom/geparkeerde fiets of auto om omheen te lopen.
Je kunt ook bij het benaderen van een hond je lichaam wat afbuigen en wat langzamer lopen. Dat is ook minder confronterend.
Maar soms is een klein subtiel bochtje zoals Nora hierboven doet al voldoende. Zo help je je hond zich veilig en begrijpt te voelen.

Goede gewoontes om jezelf dus aan te leren..

-curven

Beide filmpjes gaan over curven(met een boogje lopen) het onderste filmpje is een duidelijk filmpje van een grote boog.

De vreemde objecten in de verte vind Nora spannend, Nora stopt dan ook om te kijken wat het is op voor haar een gepaste afstand. Even wat pauzes om het te verwerken

Vervolgens als Nora gaat lopen zie je aan haar staart en hele houding dat het toch spannend is. Nora besluit in een boogje te gaan lopen om niet direct op het voorwerp af te lopen. Neus in de lucht om te snuffelen. Heel Nora haar lichaam verteld verhalen.

Uiteindelijk kon ze op deze manier toch goed dealen met het vreemde voorwerp, mooi toch?