Trigger stacking

'' normaal gaat het altijd goed. En ineens vanuit het niets gaat het fout.'' ... Bekende uitspraak??

Stress is eigenlijk niks anders als een reactie op een emotie. Dit kunnen stress prikkels zijn vanuit positieve emoties (blijdschap en opwinding) , maar ook vanuit negatieve emoties(angst).

Nu moet je indenken dat je hond een emmertje is. Dit emmertje is normaal altijd gevult met een normale dosis emoties, hormonen en stress.
Dit emmertje word gevult met allerlei prikkels van buiten af. En word geleegt met goede slaap en rust.

Maar als er teveel prikkels binnenkomen zonder dat het emmertje tussendoor geleegt word, heb je kans dat het emmertje overstroomt. Als dit gebeurt kan iedere hond anders reageren. Er is geen scheiding meer tussen het emmertje en de prikkels, het is aan het overstromen, controle is verloren.

Wij mensen noemen het vaak kort lontje. Of wij reageren ineens heel overdreven op iets heel kleins. Wat voorbeelden:

- Bruno vind fietsers spannend. Na het passeren van 3 fietsers, valt Bruno ineens uit naar fietser nummer 4. De 3 fietsers vooraf hebben het emmertje gevult en de 4de (toen het emmertje overstroomde) zorgde ervoor dat Bruno uitviel.
- pup is op de puppycursus. Aan het begin gaan de oefenen heel goed, maar aan het eind van de les kan de pup niet meer concentreren en lijkt het net alsof hij de oefeningen niet meer kan.

Met teveel prikkels van buitenaf kan je hond vaak de controle verliezen over welke prikkels hij binnenlaat. Komen er teveel prikkels binnen die je hond niet meer kan plaatsen, dan zie je vaak dat je hond sneller angstig is, eerder geprikkeld, minder goed kan concentreren en ook dat de normaalste dingen die altijd goed gaan, nu ineens niet meer zo vanzelf sprekend zijn.

De denkbeeldige muur die de hond van de buitenwereld scheid is gebroken, het emmertje stroomt over. Er is geen filter meer die de prikkels buitensluiten. Alle prikkels stromen binnen.

Neem nu Nora op het filmpje. Nora vind verkeer erg spannend. Dit hebben wij met veel oefenen en counter conditioning redelijk kunnen begeleiden voor Nora.

In het eerste gedeelte van het filmpje zie je Nora hoe ze na het oefenen over straat kan lopen. Ze kan relaxed en kalm lopen en schenkt geen aandacht aan het voorbij komende verkeer.
In het tweede gedeelte van het filmpje zie je dat Nora angstig reageert op verkeer, en wil vluchten. Haar hele gezichtsuitdrukkingen is ook verandert naar een gezicht met zorgen/angst. Eigenlijk kun je denken dat Nora niks meer weet van onze training.

Nora haar emmertje is gevuld tijdens de wandeling met allerlei prikkels, dit kan natuurlijk verkeer zijn. Maar ook geluiden, geuren een andere hond etc. Met een gevuld emmertje kan Nora niet meer goed concentreren, ze heeft minder controle over haar emoties en kan de prikkels niet meer filteren. Alles komt binnen.
Nora bepaald welke prikkels haar emmer vullen en hoeveel impact/waarde elke prikkel heeft. Dit is individueel per hond verschillend.

De reactie op dit volle emmertje is dat Nora weer angstig reageert bij verkeer, ook al kon ze aan het begin van de wandeling kalm lopen.

Herken je dit nu bij je eigen hond? Help je hond dan door hem uit de situatie te halen. Dit soort situaties te vermijden en eventueel de prikkels die de emmer vullen te herkennen en te voorkomen. En te zorgen dat het emmertje weer op tijd leeg raakt.
Dit kan door stress reducerende activiteiten te gaan doen samen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld snuffelen (in een prikkel arme omgeving). Een snuffelmat. Hersenwerkjes (niet te moeilijk ivm frustratie), maar ook goede slaap helpt mee om het emmertje te legen.

Wil je hulp in het begeleiden van je hond in dit soort situaties? Stuur gerust een berichtje

Note: ik heb dit filmpje niet in scene gezet. Dit zijn stukjes film uit verschillende dagen en tijdstippen. Die ik samen het gevoegd. Ik heb Nora niet opzettelijk voor dit filmpje in deze situatie gebracht.... Helaas komt Nora af en toe nog wel eens in dit soort situaties, vandaar dat ik hier een filmpje van heb willen maken.