Waarom is controle en voorspelbaarheid voor jouw hond fijn?
Het advies Controle en voorspelbaarheid voor je hond wordt heel vaak gegeven. En dit is ook een heel waardevol advies. Maar waarom nu eigenlijk?
Laten we beginnen met de “controle”.
Hiermee wordt niet bedoeld dat wij controle hebben over de hond. Natuurlijk is het hebben van controle over jouw hond wel enigszins handig voor de veiligheid van jullie beide. Maar in dit artikel wil ik het gaan hebben met jullie over de controle die jouw hond zelf heeft. Over de controle over zijn eigen lijf, zijn eigen belevenissen en gedragingen.
Een voorbeeld: Als je ontzettend bang bent voor naalden, maar je moet nu eens bloedprikken ( of jezelf laten vaccineren). Dan helpt het enorm als je zelf kan aangeven dat je even een minuutje langer nodig hebt, of als je zelf mag aangeven dat je er klaar voor bent om te starten/ of te stoppen als het teveel wordt. Deze wetenschap, dat je hier enigszins controle over kan uitvoeren, dat geeft een gevoel van veiligheid. Het maakt die ene enge handeling een stuk minder eng.
Zou je nu geen enkele controle hebben? Maar moet je snel zitten, krijg je geen tijd om te wennen, moet je snel instructies opvolgen en gaat die naald er direct in…. Dan heb je waarschijnlijk een veel minder positieve ervaring als anders.
Hieronder een video van Nora:
Kijk eens naar dat neusje? Er komt zoveel binnen bij haar. In de eerste dagen dat Nora bij ons was konden we zo wel een paar minuten stilstaan. Het is zó belangrijk dat een hond hier de kans voor krijgt en dat de hond dus controle voelt. Ze neemt hier haar tijd om alle indrukken te verwerken. Controle is namelijk voorspelbaarheid en voorspelbaarheid is veiligheid. En zeker voor Nora is het veilig voelen een belangrijk punt.
Het hebben van controle is voor honden dus erg belangrijk. Maar door veel mensen wordt dit verkeerd geïnterpreteerd. Veel mensen denken dat honden graag controle over andere willen hebben (dominantie theorie) maar honden willen juist alleen maar controle hebben over hun eigen belevenissen.
Onvoorspelbaarheid (of een onvoorspelbare eigenaar) en gebrek aan controle over eigen belevenissen leveren stress op voor je hond. Stress kan leiden tot angst en frustratie en de daarbij behorende gedragsproblemen.
Geef je hond dus eens vaker zelf de controle. Zoals deze momenten, zelf beslissen hoe lang je nodig hebt om ergens te blijven staan. Of zelf beslissen of je links of rechts af wilt.
Waarom is routine en voorspelbaarheid zo fijn voor honden?
Het antwoord: Honden spreken geen Nederlands….. Huh?
Stel je voor, je gaat emigreren naar Japan. Je krijgt daar een Japanse huisgenoot en daar moet je mee samen wonen. Jij spreekt geen Japans en je huisgenoot spreekt geen Nederlands. Hij doet elke dag relaxed zijn dingetje want hij is opgegroeid in Japan, hij kent alle sociale gebruiken, Hij weet goed de weg in het dorp, hij kent de buren, is bekend met de Japanse gerechten etc. En jij? Voor Jou is alles nieuw. Je moet het eten nog leren kennen, de buren nog leren kennen. De woonwijk ontdekken en de sociale gebruiken leren kennen. Daar kun je hartstikke onzeker van worden, zeker als je niet aan je huisgenoot voor hulp kan vragen aangezien jullie niet dezelfde taal spreken.
Gelukkig is jouw huisgenoot erg structureel ingesteld en leeft hij volgens een strak dagschema. Hij doet elke dag hetzelfde en gebruikt elke dag dezelfde woorden voor bepaalde handelingen. Uiteindelijk ga je vanzelf dingen herkennen. Je gaat leren herkennen dat bepaalde woorden bijvoorbeeld betekenen dat jouw huisgenoot weg gaat, of terug komt en je begroet. Dat hij met bepaalde woorden iets van je wilt of juist aangeeft dat hij iets gaat pakken. Als hij elke dag om 6 uur smorgens gaat douchen en graag rond 10 uur ontbijt, ga je ook zijn gewoontes en gebruiken leren kennen.
Zo wordt jouw wereld een stuk minder onvoorspelbaar, en ga je jezelf steeds zekerder voelen in je eigen huis. Je weet namelijk wat de routine is en wat er van jou verwacht wordt als huisgenoot. Met bepaalde woorden en zinnen kun je nu ook communiceren. Je voelt je steeds fijner.
Denk nu eens aan jouw hond:
Hij spreekt geen Nederlands, komt in een vreemd huis, vreemde omgeving met eigen sociale gewoontes en verwachtingen, soms willen we wat van de hond zoals een trucje aanleren, we willen dat hij netjes kan wandelen zonder te trekken etc. Hoe kan een hond dat leren als hij jou niet begrijpt?
Zeker voor honden die van zichzelf al wat voorzichtig of angstig zijn. Als jij voorspelbaar bent, dan voelt jouw hond zich veilig bij jou. Weet hij precies wat hij van jou kan verwachten en dat geeft rust.
Ben jij onvoorspelbaar? Wordt je bijvoorbeeld de ene keer boos als jouw hond iets van straat pakt, en de andere keer moet je erom lachen? Dan ben je voor jouw hond best onvoorspelbaar. En dat geeft stress, ze weten niet wat ze van je moeten verwachten. Ook voor de routines is dit zo. Doe jij elke dag alles in een andere volgorde? Dan heeft jouw hond dus eigenlijk elke keer geen idee what's next. Dit kan bij gevoelige honden best voor wat onrust zorgen.
Honden zijn vaak ook een beetje gewoontedieren.
Hieronder een paar tips waarmee je je hond veilig de voorspelbaarheid en controle kunt aanbieden:
- Biedt dagelijkse routines en voorspelbaarheid in je dagritme. Dus bijvoorbeeld altijd eerst s'morgens wandelen en dan ontbijten ( Of andersom wat voor jullie werkt).
- Laat je hond eens keuzes maken. Wil hij een keer rechtsaf tijdens de wandeling? Oké leuk.
- Kies voor bekende wandelroutes, elke dag dezelfde route is voor je hond niet elke dag hetzelfde, geuren veranderen namelijk dagelijks en voor een hond die angstig is aangelegd is dit een hele fijne tactiek. Doordat de route wel elke keer bekend is, is de wereld van “nieuwe” geuren minder spannend. Ik heb bijvoorbeeld 4 vaste wandelroutes die ik heel vaak loop, en daarnaast mogen ook regelmatig een wandeling zelf kiezen.
- Laat de honden neus zijn werk doen. Honden kunnen zoveel informatie opnemen uit 1 geurtje. Laat je hond zijn omgeving goed leren kennen door zijn neus lekker te gebruiken. Want als je weet wie er er allemaal in je omgeving zijn geweest, geeft het voor je hond ook meer controle natuurlijk.
- Schrikt jouw hond snel ergens van? Of heb jij een hond die de wereld nog heel spannend vind? Maak het voorspelbaar. Vertel jouw hond wat je gaat doen. Ga je naar de wc? Vertel het hem. Loopt de buurman langs en maakt hij geluid bij het raam? zeg: “het is de buurman maar” Wil je met jouw hond gaan wandelen? “Ga je mee?” Of ga je even aan hem zitten? “Even tuigje aan”