Verrijking voor het welzijn van de hond

Verrijking voor het welzijn van de hond
Zo simpel kan het zijn, dit keer geen klaar gezeten verrijkte omgeving. Of ingewikkelde voedsel puzzels en denkwerkjes. Maar gewoon een stukje wegwerkzaamheden bij ons om de hoek, een verhoging en een sloot. ( zie filmpjes hieronder)
Als er werkzaamheden gedaan worden, of er is iets anders veranderd aan de omgeving van je hond is dat natuurlijk het ontdekken even waard. Bij onze afvalcontainer worden soms ook wel eens spullen achtergelaten die naar het grof vuil mogen, ook dan staan er ineens allerlei rare spullen.
Reuze interessant want het is nieuw, het ruikt anders, voelt anders, je kan er in en erover. Kortom voor je hond is dit een totaal andere omgeving geworden. De nieuwsgierigheid voeden en de neus gebruiken.
Veel mensen denken aan Verrijking alleen maar aan puzzels met voedsel. Opzich niet verkeerd, maar het kan ook veel simpeler.
Als we kijken naar de honden in het wild, spenderen deze maar ongeveer 5% van de dag aan voedsel scharrelen. De andere uren zijn gevuld met de sociale relaties en hun omgeving.
Die omgeving? Dat is de grootste bezigheid. Wat ruiken ze? Wat voelen ze? Wat zien ze? En wat horen ze?
Even je hond laten onderzoeken, even Honds laten zijn, laat ze lekker het neusje gebruiken. Laat ze voelen hoe een andere ondergrond voelt. Dat is ookal Verrijking. De nieuwsgierigheid van je hond voeden. Laat ze ontdekken.
Verrijking van je hond zijn leven hoeft dus niet altijd met ingewikkelde spelletjes (die soms zelfs frustratie kunnen opleveren als het te ingewikkeld is). Maar Verrijking van het hondenleven kan ook veel simpeler. Zoals op het filmpje.

Wat kun je nog meer doen aan simpele manier om je hondenleven meer te verrijken?

-zorg voor keuze mogelijkheden, laat je hond bepalen welke kluif hij wil, of welke route je loopt, zelfs de keuze uit een slaapplek zorgt er al voor dat je hond zijn leven wat mooier word.
- ga eens naar een plek met een andere ondergrond, laat je hond eens wat anders voelen.
- ga eens naar een plek met veel nieuwe geurtjes, laat je hond lekker snuffelen(er bestaan  zelfs snuffeltuinen in Nederland)

- Kom je iets tegen wat het onderzoeken waard is, ga dat samen doen. Super leuk.

Ceo snuffelt in de boodschappen tas
Kortom zorg ervoor dat je hond meer hondse activiteiten kan doen.
Dus de volgende keer als je aan Verrijking denkt, denk dan niet gelijk aan je Kong, wobler, puzzels etc. Maar denk eens aan een blokje om door een nieuwe woonwijk, een ligbed wat hoger als 'normaal', je hond een keer voorop laten lopen tijdens het wandelen en bijvoorbeeld het laten ruiken aan je boodschappen tas als je net terug komt van boodschappen doen, even die neus erin om alle geurtjes te ruiken.
Die kleine dingen zijn ontzettend belangrijk.
Maar blijf letten op de veiligheid natuurlijk.

 

ps: Dit filmpje is opgenomen voor ons huis, we konden zowel links als rechts niet anders lopen als hierdoorheen. Nergens hekken, we zijn niet illegaal op een bouwterrein geweest en ik heb ervoor gezorgd dat alles veilig bleef.