Massage als aanvulling op het welzijn

Hondenmassage kan je voor alle leeftijden inzetten, pups, puber, volwassen sporthond en senior.  Het heeft voor elke categorie zijn eigen voordelen. Je gaat met massage een echte verbinding aan met jouw hond, en deze manier van bezig zijn met jouw hond is absoluut ook geschikt voor als jouw hond helemaal geen problemen heeft. Ontspannen en de prikkels van het dagelijks leven loslaten (voor jullie beide) is natuurlijk hartstikke fijn.

Intake massage €60

Tijdens de eerste sessie bespreken we het ingevulde intake formulier. Daarna doe ik een observatie, waarbij ik naar het lichaam van jouw hond kijk in stand en beweging, en een palpatie, waarbij ik zijn lichaam afvoel op aandachtsgebieden.  Dit geeft mij genoeg informatie voor een behandelplan. Vervolgens laat ik je hond kennismaken met massage.  Om een vertrouwensband op te kunnen bouwen, blijf ik binnen de grenzen van je hond. Dit betekent dat ik soms een pauze in moet lassen of in sommige gevallen de sessie heel kort te houden.

Ik ben voor een Intake-sessie ongeveer 1,5 uur a 2 uur bij u thuis.

Bekijk het aanbod

Vervolg Massage €30

Vaak zijn er meerdere sessies nodig om gericht te kunnen masseren. Tijdens de eerste sessie moet ik namelijk nog een vertrouwensband opbouwen. In vervolg sessies kunnen we daarom dieper ingaan op de hulpvraag en stevigere massageknepen toepassen. Naast de massage die ik in de vervolgsessies toepas, leer ik jou ook een aantal technieken om zelf je hond te kunnen masseren. Zodat je ook zelf aan de slag kan blijven gaan om te onderhouden.
Herhalen van massage zorgt voor een beter resultaat.

Een vervolgmassage-sessie duurt ongeveer 30-45 minuten en is bij u aan huis.

Bekijk het aanbod

Massage Pakket €100

In dit traject gaan we een aantal weken met elkaar aan de slag. Hierin zit het intake consult 60 minuten ( inclusief formulier, observatie, palpatie en huiswerkoefeningen) en 2 vervolg massage sessies van ongeveer 30 minuten per sessie.  Ik kan in dit pakket indien nodig en mogelijk  de hondenmassage combineren met bewegings- en/of balansoefeningen.

Alle sessies bevinden zich bij u aan huis.

Bekijk het aanbod

Acupunctuur

Acupunctuur bij uw hond? Hierover later meer informatie...

Lichaamsbewustzijn

Honden die de wereld als spannend ervaren, heel druk zijn of vaak stress ervaren zijn veel in het hoofd bezig en daardoor minder bewust van hun lichaam. Of pups/ pubers die nog groeien.  Met massage zorg je dat ze hun lichaam weer gaan voelen. uit het hoofd terug in het lijf.

Stressreductie

Honden met probleemgedrag hebben vaak een overvolle stressemmer. Massage zorgt voor afname van o.a. het stresshormoon Cortisol. Daarnaast komen er stoffen vrij als Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, die zorgen voor een fijn en blij gevoel.

Ontspanning en balans in het lijf

Een hond met angst of stress zie je vaak alle spieren aanspannen in het lichaam. Deze spanning kan zich vast gaan zetten. En zit er spanning in je lijf, denk aan een stijve nek en schouders, Massage zorgt voor ontspanning. Ook kunnen hierdoor Emoties beter verwerkt worden. En is het goed voor jullie onderliggende band.

pijnverlichting

Hond met pijnklachten? Massage helpt deze klachten te verminderen. Door ontspanning en warmte onderandere

Ontspannen en gezond lijf

Het zorgt voor ontspanning van spieren, bindweefsel, huid, banden en pezen. En houd deze delen gezond

Stimuleert doorbloeding en lymfe-afvoer

Dit zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen uit het lijf en toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar alle cellen in het lichaam.

Hondenmassage…… Waarom eigenlijk?

Aanraking is een essentieel gegeven in het leven van mens en dier. Het hoort bij een van de primaire levensbehoeftes van contact maken. Kijk maar bijvoorbeeld naar pups, die hebben fysiek contact met hun moeder en nestgenoten nodig, anders komen ze veel tekort in hun ontwikkeling.  En daarnaast kan het massage ook veel problemen lichamelijk als gedragsmatig oplossen. 

Wat is massage nu eigenlijk? 

De definitie van massage is: … het geven van mechanische prikkels op het lichaam door het toepassen van een aantal handgrepen met als doel om de lichamelijke en/ of psychische conditie te verbeteren of in balans te brengen. 

Naast massage heb je ook een andere vorm van aanraken en dat is “Bewust aanraken” Sommige honden moeten namelijk echt wennen aan deze manier van aanraken en voor hun geldt, zachte aanrakingen en minder technieken. Ook met “Bewust aanraken” brengen we meer ontspanning

 in het weefsel, groot effect op het zenuwstelsel en daardoor ook effect op het lichaamsbewustzijn van de hond.  Lichaamsbewustzijn kunnen we dus echt aanleren!

Massage heeft ontzettend veel voordelen. Als een hond lichamelijk of mentaal uit balans is dan kan massage daar een prachtige tool bij zijn om de hond weer in balans te brengen.

Een aantal feitjes over massage op een rij: 

  • Massage kan een drukke hond meer ontspanning brengen, niet alleen op het moment zelf, maar ook in het dagelijks leven.
  • Massage heeft invloed op het zenuwstelsel en hormoonstelsel, wat invloed kan hebben op het gedrag en gemoedstoestand van de hond. Waaronder ook beter kunnen concentreren. 
  • Massage helpt lichaamsbewustzijn en proprioceptie verbeteren.  “Uit je hoofd in je lijf”
  • Massage geeft verlichting van pijn. 
  • Massage helpt de hond flexibel te blijven, niet alleen de spieren, ook de huid. 
  • Massage verbetert de doorbloeding, stofwisseling en spijsvertering. Niet alleen in de huid en bindweefsel, maar ook in de spieren. 
  • Massage helpt afvalstoffen in het lijf afvoeren. 
  • Massage maakt de verklevingen los in het bindweefsel. 

Lichaam en gedrag samen hebben veel invloed op elkaar, je herkent het vast wel, als je een stressvolle dag op je werk hebt gehad, dan kan het zijn dat het einde van de dag je nek wat gespannen is. Honden hebben hetzelfde, wist je dat honden die kunnen uitvallen of erg druk zijn vaak heel gespannen zijn in hun nek? Of honden die veel in hun hoofd zitten, letterlijk ook warmer kunnen aanvoelen daar? En andersom ook, een hond kan ook koud aanvoelen, een gespannen hond bijvoorbeeld, als de spieren vaak gespannen zijn, is de doorbloeding  en afvoer van afvalstoffen van de spieren vaak ook minder. Een hond die vaak gespannen is of erg druk is, kan het lichaam letterlijk de spanning niet meer kwijt en ook dit heeft invloed op gedrag. Een korter lontje, of juist niet uit zichzelf kunnen ontspannen. Massage helpt dus echt tegen stress. 

 

Kortom ontzettend waardevol dus, en het brengt ook nog eens ontspanning bij jezelf, en met de juiste uitvoering ook nog eens een betere band met jouw hond en jouw hond leert beter communiceren met jou. Dat komt omdat we tijdens de massage altijd op de signalen van de hond moeten letten. Het doel van een ontspanningsmassage is dan ook altijd ontspanning en als jouw hond jou door middel van lichaamstaal wilt vertellen dat hij iets niet prettig vind, dan moeten we dat altijd respecteren. Massage is geen vervanging van een dierenartsbezoek of osteopaat etc. Een hond moet met massage daarom wel altijd weg kunnen lopen als hij zich er niet oké bij voelt.  Bij twijfel zal ik altijd doorverwijzen naar een specialist. 

 

Naast massage ga ik ook opzoek naar aandacht plekken in het hondenlijf. Dat doe ik onder andere door een uitgebreide observatie en palpatie voorafgaand aan de massage. Ik observeer het gangwerk van de hond en voel het lichaam af op warmte/koude plekken, spanningen en andere opvallende plekken. 

 

Omdat je met aanrakingen een diepe verbinding aangaat met een hond, kan het voor mij als vreemd persoon lastig zijn om binnen 1 sessie het nodige vertrouwen in mij te hebben. Daarom is het beter om minimaal 2 liever 3 massage sessies af te spreken.   Na elke sessie leer ik jou ook een aantal massage grepen om erna zelf toe te blijven passen. 

 

Denk jij nu na het lezen van dit artikel, Ja dat wil ook voor mijn hond? Neem dan contact op. Dan kijken we samen of ik jou en jouw hond kan verder helpen a.d.h. een intake. 

Ik ben als kynologisch masseur aangesloten bij de beroepsverending Palpabel 

 

 

 

 

 

Foto's: Janique Visser Photography

Locatie: Alphen aan den Rijn                           Werkgebieden: Zuidholland, Noord-Holland, Utrecht
Reiskosten €0,30 voor plaatsen buiten Alphen aan den Rijn

Gratis informatie? Lees het hier...                          Wie ben ik en hoe ga ik te werk?

Welke diensten bied ik nog meer?                          Kan ik een gratis kennismaking inplannen?

Wat zeggen mijn klanten?