Lichaamsbesef
Lichaamsbesef is leren en weten hoe je lichaam in elkaar zit. En waar op welk moment welk lichaamsdeel zich bevind.
Lichaamsbesef is iets wat alle pups moeten leren, dit leren ze in de loop der tijd door ervaringen. En gebeurt letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Hoe beter je hond zich bewust is van zijn lichaam hoe beter ook zijn motoriek word.
Het kunnen beheersen van je eigen lijf geeft een hond ook zelfvertrouwen. En zorgt voor zelfbeheersing.
Een ander woord voor lichaamsbesef is proprioceptie. Proprioceptie is is het precies weten waar elk lichaamsdeel is, hoe je deze neerzet en welke houding deze heeft. Dit word gemeten door receptoren in in de huid, spieren en gewrichten en die geven de info weer door aan de hersenen.
Door balans oefeningen kun je dit helpen ontwikkelen met je hond. Door verschillende ondergronden, obstakels en hindernissen prikkel je de receptoren en helpt dit met de algemene ontwikkeling van het lichaamsbesef.
Nu kan je natuurlijk indenken dat een pup die continu aan het groeien is, ook continu moet door oefenen aan zijn lichaamsbesef.
De ene week kan hij bijvoorbeeld heel goed over die lat heen stappen en de week erop zijn de achterpoten ineens 2 centimeter langer en moet je ineens heel erg bijsturen met je spieren om toch goed over de lat heen te stappen. Een hondenlijf die continu groeit en steeds anders is vraagt natuurlijk continu aanpassingen in je bewegingen
Neem tijdens de groei dan ook kleine stapjes en maak het je pup niet te moeilijk.
Hoe kan je je pup, maar ook volwassen hond nu helpen in zijn balans en lichaam besef?
Door balans en coördinatie oefeningen leert je hond heel gecontroleerd waar hij zijn poten moet neer zetten. Leert hij balans te houden en specifieke bewegingen te maken. Hij leert onbewust welke spieren hij moet aanspannen.
Door verschillende ondergronden worden de proprioceptie geprikkeld.
Als je hond beter weet hoe zijn lichaam in elkaar steekt en hoe hij zijn lichaam moet besturen zal je hond ook veel zelfverzekerder worden.
Je kunt je namelijk indenken dat het lopen soms eng kan zijn voor een pup die nog niet zo goed zijn evenwicht kan houden. (dit zelfde geld voor oudere honden).
Simpele oefeningen die je bijvoorbeeld thuis kunt doen zijn:
-over een balk lopen.
- met twee voorpoten op een krukje staan
- door een liggende ladder lopen, steeds even over een treetje stappen
- een helling oplopen
-verschillende ondergronden.
-een rondje draaien of een 8 vorm lopen.
Belangrijk dat je de pup of oudere hond niet dwingt als ze het eng vinden. Ook moeten de oefeningen rustig en kalm gedaan worden zodat je hond ook echt iets leert.
Wil je hond iets niet doen? Geen probleem dan doe je het niet. Vraag ook niet teveel van je hond. De pup is nog steeds in volle groei en je mag hierdoor je pup niet te veel belasten. Bij zowel pups als oudere honden is het ook belangrijk dat je stopt als je signalen van vermoeid heid gaat zien.
Wist je trouwens dat honden die meer prikkels aangeboden krijgen ook meer neurologische verbindingen in de hersenen maken?
Ceo (tijdens het maken van het filmpje 10 weken oud) loopt hier over verschillende spullen, ondergronden en obstakels. Dit deed hij '' per ongeluk'' uit zichzelf zonder enige aansturing van mij.
Hij doet het alsof het de normaalste zaak van de wereld is.