Self handicapping
Een van de onderdelen die je terug moet vinden in gezond, leuk en sociaal spel is Self handicapping.
Self handicapping is het verlagen van je eigen niveau en gedrag ten opzichte van je tegenstander. Je kan het vergelijken met hoe volwassen mensen een kind laten winnen tijdens een spelletje. Tijdens spel oefenen honden vaak gedragingen die ook ingezet worden door volwassen honden in andere situaties. Je kunt denken dat achter elkaar aan rennen en stoeien gedragingen zijn die in een andere situatie gebruikt worden tijdens jagen en vechten. Om elkaar te laten zien dat het nog steeds spel is en ze het gedrag niet serieus hoeven te nemen, vertonen honden veel signalen aan elkaar. Het bekendste signaal is bijvoorbeeld de spelboog.
Naast de spelboog zijn er meer signalen en technieken om te laten zien dat het nog steeds spel is. 1 van die technieken is dus: Self handicapping.
Dat betekend dat een grote hond zoals een herder zichzelf kan verlagen en hele voorzichtige bewegingen maakt als hij speelt met een kleine hond zoals bijvoorbeeld een Beagle. Als een grote hond letterlijk zijn gewicht en formaat volledig zou gebruiken tijdens spel met een kleine hond, kun je je indenken dat de kleine hond het niet meer leuk gaat vinden als hij steeds ondersteboven gerent word. Of de kleine hond kan zelfs pijn krijgen door verkeerde bewegingen of lompigheid van de ander.
Self handicapping houdt dus in dat honden hun speelstijl aanpassen zodat deze beter aansluiten bij die van hun tegenstander. Dit is in de praktijk soms nog wel moeilijk toe te passen voor sommige honden. De hond moet zich namelijk bewust zijn van zijn eigen krachten, grote en bewegingen. En daarna moet hij zich zo aanpassen dat hij de tegenstander geen pijn kan doen of bang maakt.
Hierdoor blijft het spel voor beide partijen leuk. Zonder self handicapping zou veel spel te wild gaan. En voor veel honden snel al niet leuk meer zijn.
Self handicapping is ook een volwassen hond die voorzichtiger speelt met een pup. Zeker omdat pups nog gevoelig kunnen zijn en nog veel moeten leren. Maar het is ook een hond die speelt met andere soorten dieren in het gezin zoals bijvoorbeeld een kat.
Spelen moet een hond leren. En Self handicapping moet een hond dus ook leren. Maak je niet gelijk zorgen als jou hond het niet altijd laat zien. Het vergt veel inspanning en mentale uitdaging om constant voorzichtig te doen. Je zult je dan ook kunnen indenken dat als een hond moe word dat hij zichzelf minder goed onder controle kan houden. Dan gaat heb je kans dat het spel te wild gaat worden.
Ook is het moeilijker self handicapping toe te passen als de opwinding te hoog word bij een hond.
Het is dus echt een vorm van goede zelfbeheersing. Houdt dus altijd spelende honden in de gaten.
Wat zien we als we naar de 2 filmpjes van Ceo kijken?
In het filmpje met de shih tzu zien we dat Ceo in het begin nog een beetje lomp is. Het nadeel voor hem is dat het verschil in grote wel enorm is, en dat hij zelf nog volop aan het groeien is. Hij was hier 7 maanden oud en was dus zelf ook nog volop aan het leren hoe zijn lijf werkt en hoe lang die benen nu echt zijn.
Toch vind ik dat hij het super goed doet.
Op het tweede filmpje zien we Ceo met een collie kruising. Deze collie vind veel spannend en Ceo weet dit. (ze kennen elkaar al langer)
Hij laat ook hier weer een sterk staaltje self handicapping zien tijdens het uitdagen.