Voorwerpen/personen in de bek pakken
De grootste 2 redenen waarom honden iets in hun bek pakken zijn:
1. Om zichzelf te kalmeren
2. Om de wereld te ontdekken
Sommige honden vinden het erg fijn om iets in hun bek te hebben tijdens opwinding of tijdens stress momenten. In ieder geval als de hond veel spanning in zijn of haar systeem heeft. Deze spanning, opwinding of stress kan door allerlei verschillende emoties komen. Dit kunnen positieve emoties zijn zoals blijdschap, maar ook negatieve emoties die bij onzekerheid en stress horen.
Door de opwinding weten sommige honden gewoon even niet meer wat ze met zichzelf of de situatie aan moeten. Ze willen hierdoor graag in dingen gaan happen, of spullen en voorwerpen in hun bek nemen (Ceo neemt graag mijn arm of mouw in zijn bek als zijn emoties te hoog oplopen). Maar andere spullen of voorwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: de riem tijdens de wandeling, een knuffel, slof, een krantje. Het kan van alles zijn.
Iets willen vasthouden in de bek kun je vergelijken met een speen voor een baby. Een baby heeft een zuigbehoefte die wij helpen voldoen door de baby een speen aan te bieden. We bieden hiermee troost en het heeft een kalmerend en stress verlagend effect.
Voor honden heeft het precies hetzelfde effect. Geef je hond eens een knuffel om vast te houden. Met iets in zijn bek voelt de hond letterlijk waar zijn neus en mond precies zitten. Hij voelt hierdoor dus letterlijk waar zijn grenzen zijn en waar zijn lichaam ophoud. Dit geeft veel honden een gevoel van zekerheid. En dit zorgt voor het gevoel van veiligheid en opluchting. Kortom de hond vind het fijn. De meeste honden zullen gelijk wat kalmeren.
Honden pakken ook voorwerpen om zich veilig te voelen. Een pup ziet iets dat hij spannend of eng vind en pakt vervolgens wat in zijn bek. Het geeft een gevoel van veiligheid. Sommige rassen zoals retrievers zijn ook gefokt om prooidieren op te pakken en te dragen. Deze rassen zullen dan ook een grotere drang hebben om iets te dragen in hun bek.
Een voorbeeld:
Sommige honden vinden het binnen komen van bezoek erg spannend. Of ze raken er erg opgewonden van. Deze honden hebben dan graag iets in de bek en pakken vaak een speeltje of knuffel, of wat anders wat de hond op dat moment kan oppakken en begroet hiermee het bezoek.
Hier zien we mijn eigen hond Ceo. Hij is erg gehecht aan mij en als ik een tijdje weg ben geweest kan hij soms emotioneel zijn. Dan wil hij graag wat in zijn bek hebben om zich zelf te kalmeren. Dat is meestal mijn arm ( want dat ruikt fijn naar mij). Mijn oplossing? Ik geef Ceo een dummy met een geurlapje van mij erin. Zo kan hij dat vast houden. Als hij gekalmeerd is, laat hij het vanzelf los. Hij heeft het nodig.
Tekst gaat verder onder de video
De tweede grote reden dat honden iets in hun bek willen pakken is omdat honden de wereld ontdekken met hun bek. Net zoals kinderen alles ontdekken met hun handen, ontdekken honden alles met hun bek.
Vooral puppy’s zijn heel erg bezig met het ontdekken van de wereld met hun tandjes. Alles moet even opgepakt worden, of in gebeten worden. Dit is hun manier van onderzoeken. Deze kauw en bijt behoefte word zelfs groter wanneer de tandjes gaan wisselen. Als de tanden gaan wisselen kan ergens op kauwen of vasthouden als prettig ervaren worden. Het is dus echt heel normaal gedrag.
Deze eigenschap moeten we als begeleider goed begeleiden. Zorg er dus voor dat er in je huis geen gevaarlijke spullen of spullen die de hond niet mag hebben voor het oppakken liggen. Als je de hele dag door dingen van je pup of hond moet afpakken omdat hij daar niet op mag kauwen of in zijn bek mag hebben, kun je je afvragen wat dit voor schade brengt aan je onderlinge relatie, of je je huis wel puppy proof gemaakt hebt, of dat je misschien onbewust een ander gedragsprobleem aan het kweken bent door steeds iets af te pakken. De pup kan als hij ouder word ervoor kiezen om het gene wat hij te pakken heeft te beschermen met grommen of bijten, of misschien slikt hij het wel snel door zodat het niet afgepakt kan worden…
Dit zelfde geld natuurlijk voor spullen die hond vind op straat tijdens jullie wandelingen. Zie jij iets liggen op straat waarvan je denkt dat de hond het graag wilt vastpakken of opeten? Vermijd het voorwerp dan. Mocht je hond nu toch iets opgepakt hebben waarvan je liever niet wilt dat hij het vast heeft (bijvoorbeeld omdat het gevaarlijk kan zijn) kun je met je hond ruilen. Ik heb altijd koekjes mee waarmee ik het voorwerp van straat kan ruilen als het nodig is. Ook oefen ik het loslaten van spullen thuis regelmatig.
Ik pak NOOIT iets af. Als het zou afpakken dan loop ik de kans dat mijn hond het voorwerp gaat verdedigen, of erger: snel doorslikt zodat het niet afgepakt kan worden.
Op de filmpjes zien we Nora en Ceo allebei voorwerpen van straat oppakken. Ceo heeft een plastic zakje gevonden. Ceo zijn behoefte om spullen van straat op te pakken is erg groot. Hij sjouwt regelmatig met takken, steentjes papiertjes, plastic flesjes of in dit geval een plastic zakje. Ik laat Ceo zijn gevonden voorwerp vaak meenemen. Zolang dit een veilig voorwerp is natuurlijk. Meestal verliest Ceo zijn interesse in zijn prachtig gevonden voorwerp weer snel en laat hij het weer los. Dit zie je op het filmpje ook gebeuren. Na een poosje verliest Ceo zijn interesse en laat hij het zakje weer los. Zou ik nu erg veel druk op Ceo leggen dat het het voorwerp moet ruilen of niet mag pakken. Dan word dat zakje natuurlijk steeds interessanter.
Op het 2de deeltje zien we Nora. Het had stevig gewaaid en er lagen wat meer takjes dan normaal op de stoep. Je ziet Nora alles even oppakken, maar ook snel loslaten om het volgende te ontdekken. In deze situatie waren de voorwerpen weer veilig om opgepakt te worden. Dus ook hier heb ik mij niet bemoeit met het oppakken van voorwerpen.
Korte samenvatting:
– Iets oppakken is normaal gedrag.
– Iets in de bek vasthouden werkt kalmerend. Honden vinden het daarom fijn om iets vast te pakken als ze opgewonden of gestresseerd raken. Dit voorwerp is voor iedere hond verschillend.
– Honden ontdekken de wereld met hun bek.
– Pak nooit iets af van je hond. Zo kun je hem onbewust aanleren zijn voorwerpen te verdedigen, of snel op te eten.
EDIT: dit is geen pleidooi om het altijd goed te vinden dat de hond iets van straat oppakt. Is het gevaarlijk? Ruil het dan. Of voorkom dat je hond bij dit voorwerp kan. Als je op tijd kunt voorkomen dat de hond het niet kan pakken is dat ook goed. Daarnaast is een goed aangeleerde en onderhouden LOS commando altijd handig.
Delen? Ja, graag!! Delen kan met bronvermelding.
Het kopiëren van deze tekst of mijn beeldmateriaal zonder toestemming is niet toegestaan.