Snuffeltuin

Een poos terug was ik  in de snuffeltuin van Stressless dogs samen met Nora en Ceo.
In de snuffeltuin lagen allerlei voorwerpen zoals een stoel op de kop, een Tuinslang, een blauw zeil, een paar latjes, Wasmand, Amee had zelfs een kleine gracht met water erin.

Bij aankomst in de tuin waren Nora en Ceo direct erg nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid is een van de eigenschappen die bij het hondenleven passen.

Wij als begeleiders hebben vooral geobserveerd, zeiden niks tegen de honden en gingen voor de rust op een stoel zitten.

Het voordeel van de snuffeltuin voor Nora en ceo was dat ze allebei los mochten lopen. Ceo kan niet overal los vanwege zijn jacht instinct. En Nora kan niet overal los vanwege haar angstagressie naar vreemde honden.

De snuffeltuin en zijn dan ook ideaal om veilig en omheind los te mogen lopen. Ze worden niet beperkt door een riem en kunnen het snuffelen op hun eigen tempo bepalen.

Op het filmpje zie je duidelijk dat ze allebei hun eigen tempo hebben. Nora is rustig en beheerst. Ze snuffelt aan elk geurtje. Ceo is wat drukker en onbesuisd. (maar geef hem eens ongelijk als je 7 maanden oud bent)

Ook kunnen ze beide hun eigen keuzes maken, loop ik om deze plant heen, of eroverheen. Ga ik links of rechts snuffelen. Wil ik wel of geen interactie. Helemaal niks moet. Alles mag.

Keuzes maken helpt mee aan het verbeteren van het welzijn, het zelfvertrouwen en het helpt mee voor het veilig voelen. De hond heeft immers zelf controle over zijn eigen belevenissen. Hierover schreef ik eerder al een artikel.

Snuffelen in een snuffeltuin is enorme mentale stimulatie voor de hond. Het is een kalmerende en ontspannende activiteit. En het helpt mee om de stress emmer van de hond te legen.

Daarnaast is zo'n kalme en veilige activiteit ook goed voor de onderlinge relatie tussen eigenaar en hond. En tussen 2 honden die samen snuffelen.

Vrij bewegen, over dingen heen, onder spullen door helpt ook mee aan het lichaamsbesef en de proprioceptie van een hond. En door de hond regelmatig iets te laten onderzoeken prikkel je zijn zintuigen en ontwikkelen honden zich beter.

Tijdens het snuffelen maken honden allerlei chemische stofjes aan in de hersenen.

Hieronder vallen onder andere: endorfine, dopamine en oxytocine. Endorfine werkt stressverlagend en dopamine en oxytocine doen daar nog eens een extra schepje bovenop. Dopamine geeft het gevoel van beloning en tevredenheid. En oxytocine word ook wel eens het 'knuffelhormoon' genoemd.

Tijdens onze snuffeltuin ervaring mochten wij ook kennis maken met 3 etherische olliën.

Toevallig allemaal keuken kruiden.

1. Rozemarijn

2. Gember

3. Marjolijn.

De olliën zijn een voor een aangeboden, ook hier was het motto weer, niks moet. Alles mag.

Ceo had helemaal geen interesse in alle geurtjes. Maar Nora was wel nieuwsgierig. We kregen een hele mooie reactie van Nora op de gember. Ze ging hier van kwispelen en was erg nieuwsgierig naar dit geurtje.

Dit alles gebeurde in ongeveer 20 a 30 minuten. Dit kan voor sommige honden al erg lang zijn. Voor Ceo was het duidelijk ook nu klaar. Dat is logisch want er waren zoveel prikkels te verwerken voor hem.

We konden aan Ceo merken dat hij vol zat doordat hij heel wild ging doen. Veel rennen, graven en dollen. Dit kun je bij jonge honden soms vergelijken met een fiddle about ook wel gekke 5 minuten genoemd.

Alle prikkels die opgenomen waren moesten er even uit. Ceo moest even ontladen.

We hebben wat voertjes gestooit om even wat te ontspannen weer. En hebben afscheid genomen.

In de auto onderweg naar huis hebben ze allebei geslapen. Een goed teken want tijdens je slaap verwerk je alle prikkels van de dag. En sla je dingen die je geleerd heb beter op.

Wil je ook een snuffeltuin bezoeken. Neem dan eens hier een kijkje:https://snuffeltuinen.jimdofree.com/